Potvrđeno imenovanje Amera Kapetanovića za novog generalnog sekretara RCC-a
(Izvor: Ilustracija/MVP BiH)

Potvrđeno imenovanje Amera Kapetanovića za novog generalnog sekretara RCC-a

Ministarski sastanak Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) održan je danas, 13. juna 2024. godine u organizaciji Republike Sjeverne Makedonije čime se završava njeno jednogodišnje predsjedavanje.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), najvažnija regionalna organizacija sa sjedištem u Sarajevu i koja u svom Upravnom odboru okuplja dvadeset pet  zemalja od kojih četrnaest su članice EU, čak pet zemalja iz G20 formata.

Na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi na kojem učestvuje i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kandidat Bosne i Hercegovine Amer Kapetanović imenovan je koncenzusom 13 zemalja  za novog generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Amer Kapetanović, dugogodišnji bh. diplomata sa radnim iskustvom na rukovodećim pozicijama u MVP-u BiH, te višegodišnjim iskustvom na odgovornoj funkciji političkog direktora RCC-a predložen je na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH i nakon jednoglasne odluke Predsjedništva BiH.

Očekuje se potvrda imenovanja Kapetanovića danas na Samitu lidera SEECP-a.

RCC igra važnu operativnu ulogu u Berlinskom procesu, koji je u zadnjih desetak godina postao važan katalizator procesa proširenja EU na Zapadni Balkan. Riječ je o organizaciji pod čijim vodstvom je ukinut roaming na Zapadnom Balkanu, smanjenje cijene roaming prema EU, potpisana četiri sporazuma o mobilnosti. RCC, zajedno sa CEFTA-om, igra ključnu ulogu u implementaciji Akcionog plana za uspostavljanje jedinstevnog regionalnog tržišta, što je i jedna od važnih pretpostavki za implementaciju EU Plana rasta i razvoja za Zapadni Balkan.

Današnjim jednoglasnim imenovanjem kandidata Bosne i Hercegovine, Amera Kapetanovića, za generalnog sekretara ove važne regionalne organizacije, poslana je snažna poruka dobre saradnje i jedinstva regiona.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u obraćanju prisutnima  naveo kako  proces saradnje u Jugoistočnoj Europi služi kao ključni forum za rješavanje zajedničkih izazova, njegovanje povjerenja i jačanje regionalnih veza. Naglasio  je da nam je to jako važno jer je regionalna saradnja jedan od ključnih prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine. Ministar je izjavio kako je SEECP  glavna platforma koja pruža pomoć aspirantima na našem putu prema članstvu u Europskoj uniji, jer promiče vrijednosti i standarde Unije. Ponovio je da je ove godine  u martu učinjena prekretnica na putu BiH prema EU odlukom Vijeća EU o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom , te potvrdio da  ostajemo posvećeni daljnjem napretku reformskog programa na našem putu ka pridruživanju EU, usklađena je ali i dalje usklađujemo svoju vanjsku politiku s EU, s njenim deklaracijama, odlukama i stavovima i tako ćemo nastaviti i u budućnosti.

Ministar je pohvalio rad i  konstruktivnu ulogu Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) u mnogim aspektima naše regionalne suradnje koja se razvija i dodao da  RCC ostaje vitalni partner u našoj regiji, budući da je odigrao ključnu ulogu u razvoju praktične i uspješne regionalne suradnje koja nudi opipljive rezultate.

S obzirom na jasno opredjeljenje Bosne i Hercegovine da doprinese razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, imenovanje predstavnika Bosne i Hercegovine na rukovodeće funkcije u međunarodnim organizacijama i regionalnim forumima, omogućuje Bosni i Hercegovini veću vidljivost i unaprjeđenje imidža kao nepristrasnog posrednika i medijatora u međudržavnim pitanjima.

federalna.ba/MVPBIH

SEECP Elmedin Konaković Amer Kapetanović
Elmedin Konaković SAD dijaspora
0 16.07.2024 10:26
Elmedin Konaković Saint Louis genocid u Srebrenici
0 14.07.2024 16:58
Elmedin Konaković MVPBiH Saint Louis
0 13.07.2024 11:28
Elmedin Konaković NATO
0 10.07.2024 18:03
Elmedin Konaković samit Washington
0 09.07.2024 09:22