Potvrđeno 1.329 smrtnih slučajeva od gladi u etiopskoj regiji Tigray
(Izvor: AP)

Potvrđeno 1.329 smrtnih slučajeva od gladi u etiopskoj regiji Tigray

Istraživači su potvrdili 1.329 smrtnih slučajeva od gladi u sjevernoj etiopskoj regiji Tigray od kada je primirje okončalo dvogodišnji sukob u novembru.

Studija lokalnih zdravstvenih vlasti i Univerziteta Mekele u glavnom gradu regije otkrila je da je glad sada glavni uzrok smrti u Tigrayju, što čini više od 68 posto smrtnih slučajeva koje su istraživali istraživači.

Studija je zasnovana na popisu domaćinstava koji su zdravstveni radnici sproveli od 15. do 29. augusta u devet podokruga Tigrayja i 53 kampa za interno raseljena lica.

Tigray ukupno ima 88 podokruga i 643 kampa za raseljena lica, tako da je broj umrlih od gladi u cijeloj regiji gotovo sigurno daleko veći.

Jedan od faktora je obustavljanje pomoći u hrani od strane Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenih naroda nakon što je u martu otkrivena velika krađa humanitarnog žita u Tigrayju.

Vlada Etiopije želi okončanje suspenzije. Vlada SAD-a i UN-a žele da vlada odustane od kontrole nad sistemom isporuke pomoći u hrani.

Broj smrtnih slučajeva od svih uzroka koje su zabilježili istraživači u proučavanim područjima Tigrayja naglo je porastao nakon obustave pomoći, gotovo se udvostručivši s 159 u martu na 305 u julu.

Oko 5,4 miliona od šest miliona stanovnika Tigrayja oslanjalo se na humanitarnu pomoć. Preko 20 miliona ljudi u Etiopiji treba pomoć u hrani.

federalna.ba/AA

Tigray glad smrtni slučajevi
visoke temperature Meksiko smrtni slučajevi
0 28.07.2023 10:19
Španija Toplotni udar smrtni slučajevi
0 28.06.2023 13:53