Potvrđena smrt dva tajlandska taoca u Gazi
(Izvor: Ilustracija/Bangkok Post)

Potvrđena smrt dva tajlandska taoca u Gazi

Najmanje dvoje državljana Tajlanda koji su držani kao taoci u Gazi su poginuli, rekao je premijer te zemlje jugoistočne Azije Srettha Thavisin.

„Duboko sam ožalošćen što je sada potvrđeno da su dva tajlandska taoca u Gazi preminuli“, rekao je Srettha Thavisin.

Naveo je da su žrtve Sonthaya Oakkharasri i Sudthisak Rinthalak.

Izražavajući najdublje saučešće njihovim porodicama, Srettha je rekao da će tajlandska vlada nastaviti da čini sve što može da osigura oslobađanje preostalih talaca"

Među taocima u palestinskoj enklavi Gaza nalazi se još oko šest državljana Tajlanda.

Tajlandsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je izraelska vlada zaključila da su Oakkharasri i Rinthalak mrtvi od oktobra 2023.

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi.

Više 35.200 Palestinaca, većinom žena i djece, od tada je ubijeno, a više od 79.100 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Pojasa Gaze nalaze se u ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

federalna.ba/AA
Gaza taoci Tajland