Potvrđena optužnicu protiv Samira Nukića zbog vrijeđanja žrtava rata

Potvrđena optužnicu protiv Samira Nukića zbog vrijeđanja žrtava rata

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Samira Nukića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, počinjene objavama na društvenoj mreži Facebook u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. u Vitezu.

Iz Tužilaštva su još saopćili da navode optužnice planiraju dokazivati saslušanjem četiri svjedoka, među kojima i predstavnika oštećenih, jednog vještaka, te ulaganjem oko 20 materijalnih dokaza, javio je BIRN BiH.

Kako je ranije saopćeno, Nukić se tereti da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmero djece u Vitezu, koja su 1993. ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenim, javnim objavama na društvenoj mreži Meta – Facebook sa svog mobilnog telefona i korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, navodi se, on je “ponovo više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama”.

Ovo je druga optužnica koju je državno tužilaštvo podiglo a Sud potvrdio po članu zakona koji je dopunjen i izmijenjen 2021. godine.

Nedavno je Sud BiH po ovom članu zakona potvrdio prvu optužnicu protiv Vojina Pavlovića zbog veličanja haškog osuđenika Ratka Mladića.

federalna.ba

Samir Nukić Vitez