videoprilog Enese Hrustanović (Federacija danas)

Potvrđena optužnica protiv policajaca USK: Uzimali mito od autoprevoznika

Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv policajaca Elvedina Džiguma i Slavka Šobota te policijskih komandira Bihaća i Bosanskog Petrovca Šemsudina Dedića i Nermina Mahmutspahića. Tereti ih se za zloupotrebu položaja i primanje dara ili drugog oblika koristi, odnosno da su organzirano od autoprijevoznika svakodnevno uzimali novac. Kazna za ovo krivično djelo je od jedne do deset godina zatvora.

Istragom u akciji Kantonalnog tužiteljstva USK-a i SIPA-e kodnog naziva Nebo dokazano je da je od oktobra 2019. godine u Bosanskom Petrovcu od autoprijevoznika organizirano i svakodnevno traženo mito. Zauzvrat, nestajali su prekršajni nalozi i kazne.

„Od vozača kamiona - takozvanih šticara - konstantno se i kontinuirano uzimao novac kako se ne bi pisali prekršajni nalozi dok je u drugim slučajevima, kod policijskih komandira, takozvano sređivanje kazni“, objašnjava tužitelj Adnan Tulić.

A dokazi su prikupljeni posebnim istražnim radnjama, tajnim snimanjem i prisluškivanjem.

„Koristili smo informatora, lica koja su tajno postupala, i snimali ta krivična djela u momentu kada su se dešavala. U pet dana smo dokumentovali 70 slučajeva davanja mita ili dara“, dodaje Tulić.

Javnost je šokirana informacijom o organiziranoj korupciji u policiji. Od pravosuđa očekuju isti tretman prema svima.

Saslušani su brojni svjedoci, uglavnom autoprijevoznici, koji su nakon priznanja procesuirani za davanje mita.

„Do dadnas u 99 posto slučajeva ti vozači su priznali krivicu, potpisali sporazum i pravosnažno su osuđeni. Oni će u daljnjem postupku biti predloženi kao svjedoci“, ističe Tulić.

Tužiteljstvo kaže da intenzivno rade i na slučajevima utjecaja na svjedoke te ometanja istrage.

Na upit o radno-pravnom statsusu optuženih policajaca i komandira iz Uprave policije nismo dobili odgovor. Ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić nam je telefonskom razgovoru kazao da će od policijske uprave tražiti detaljnu istragu i da se prema optuženima postupi prema važećim zakonima USK-a, Federacije i države Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

optužnica policajci USK
Ejup Ganić i drugi optužnica
0 27.06.2022 17:54
pelet USK poskupljenje poskupljenja ogrjev
0 19.06.2022 21:30
Vlada FBiH projekti USK
0 10.06.2022 10:26