Potpredsjednik FBiH posjetio Stolac u okviru obilježavanja Dana državnosti
(Izvor: Fena/ Ured Potpredsjednika FBiH)

Potpredsjednik FBiH posjetio Stolac u okviru obilježavanja Dana državnosti

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović posjetio je Stolac gdje se susreo sa stolačkim gradonačelnikom Stjepanom Boškovićem, odao počast žrtvama te sudjelovao na tribini u povodu Dana državnosti.   

''Moj posjet Gradu Stocu, susret s gradonačelnikom Boškovićem i građanima pružili su mi priliku da razgovaramo o ekonomskoj i političkoj situaciji u ovom gradu ali i položaju svih građana Stoca. Neophodno je da svi zajedno radimo na napretku Bosne i Hercegovine, naglašavajući važnost dijaloga kao ključnog alata za oblikovanje društva u kojem se svaki pojedinac, bez obzira na svoje mjesto unutar države, osjeća jednakopravno i poštovano. Baš kao što je ZAVNOBIH definirao'',  istakao je Stojanović.

Osvrnuo se i na nedavni događaj u kojem je ova lokalna zajednica pokazala pozitivan primjer međusobnog poštovanja i tolerancije. 

''Nedavno smo imali situaciju iscrtavanja murala s konturama NDH u Stocu, gdje sam pozvao gradonačelnika Boškovića da u cilju međusobnog poštovanja naroda i građana Bosne i Hercegovine ukloni isti. Mural je uklonjen u kratkom roku i to predstavlja primjer solidarnosti, razumijevanja i zajedničkog napretka. Moram istaknuti da mi je zbog toga dodatno značajno da baš u Stocu obilježim Dan državnosti'', dodao je Stojanović.

Polaganjem cvijeća na spomen obilježjima odao je počast šehidima i poginulim borcima pripadnicima Armije RBIH te palim borcima NOR-a i žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata.  Susreo se i sa predstavnicima srpske zajednice i obišao pravoslavnu crkvu.

Organizacijski odbor SDP-a Stolac u gradskoj biblioteci Mehmedalija Mak Dizdar organizirao tribinu povodom Dana državnosti, na kojoj je Igor Stojanović a velikim brojem prisutnih razgovarao o aktualnom političkom trenutku te naglasio važnost izgradnje države bez političkih, nacionalnih i drugih podjela, priopćeno je u petak iz Ureda Potpredsjednika Federacije BiH.

federalna.ba/Fena

Igor Stojanović Stolac