Potpredsjednica Argentine osuđena na šest godina zatvora
(Izvor: AA)

Potpredsjednica Argentine osuđena na šest godina zatvora

Savezni sud u Argentini osudio je u utorak potpredsjednicu Cristinu Fernandez de Kirchner na šest godina zatvora i zabranio joj obnašanje javnih dužnosti.

Fernandez de Kirchner je proglašena krivom za prevaru tešku milijardu dolara u vezi sa dodjelom ugovora o javnim radovima u južnoj provinciji Santa Cruz tokom mandata predsjednice.

Tužitelji su tvrdili da su ugovori za javne radove bili dodijeljeni prijatelju Fernandez de Kirchner, koji je novac preusmjeravao natrag njoj i njenom preminulnom suprugu Nestoru Kirchneru, također bivšem predsjedniku.

Nakon izricanja presude, Fernandez de Kirchner se oglasila na Youtubeu u direktnom prenosu na svom kanalu, osuđujući optužbe protiv nje.

"Ovo je paralelna državna i pravosudna mafija. Prava kazna nije zatvor, već trajna diskvalifikacija za obavljanje javnih funkcija", rekla je Fernandez de Kirchner.

Ona je također spomenula pokušaj atentata na nju u septembru ove godine, insistirajući da je njeni protivnici u zemlji "žele ili u zatvoru ili mrtvu".

Argentinski predsjednik Alberto Fernandez osudio je izrečenu kaznu Fernandez de Kirchner.

"Danas je u Argentini osuđena nevina osoba. Neko koga su vlasti pokušale stigmatizovati putem medija i progonile sudije koji se voze u privatnim avionima i borave u luksuznim vilama vikendom", napisao je Fernandez

Fernandez je takođe istakao da nije ispoštovan odgovarajući proces, insistirajući da se solidariše sa Fernandez de Kirchner koju je opisao kao "žrtvu apsolutno nepravednog progona".

Ranije tokom dana, stotine pristalica Fernandez de Kirchner protestovale su pred saveznim sudom u glavnom gradu Buenos Airesu, a mnogi su nosili transparente koji osuđuju ono što smatraju političkim progonom protiv nje.

Fernandez de Kirchner se neće suočiti sa neposrednim posljedicama, jer će kaznu morati potvrditi Vrhovni sud.

Prema presudi, njoj je zabranjeno obavljanje javnih funkcija, ali je kao šefica Senata i zakonodavac zaštićena od krivičnog gonjenja.

U prošlosti je potpredsjednica tvrdila da je bila na meti političkih protivnika.

Fernandez de Kirchner bila je predsjednica dva mandata između 2007. i 2015. i ima puno pristaša, posebno nakon što je na nju u septembru pokušan atentat.

federalna.ba/AA

Cristina Fernandez de Kirchner presuda korupcija
Transparency International BiH korupcija Federalni radio
0 31.01.2023 16:36
uposlenik CIK BiH presuda priznanje krivice
0 31.01.2023 12:32