Potpisani ugovori sa dobitnicima stipendija iz Fonda Bejtul-mal
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Potpisani ugovori sa dobitnicima stipendija iz Fonda Bejtul-mal

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upriličio je svečanost povodom potpisivanja ugovora dobitnika stipendija iz Fonda Bejtul-mal, u Gazi-Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, ovom prilikom je istaknuo da  je ovo veliki dan kako za Islamsku zajednicu, tako i za studente.

- Za nas je velik jer svjedočimo da izvršavamo svoju dužnost, ulažemo u budućnost svoje zemlje i svog naroda. Oni koji to ne čine nemaju budućnost - istaknuo je Kavazović.

On je također kazao da su  sredstva za stipendije izdvojili vjernici, dobri i čestiti, bez ličnog interesa, draga srca, s nadom da će im biti primljeno kod Boga.

- Prema tome, dobijate čistu, halal-imovinu, a halal-imovina otvara puteve mnogom dobru, pa i samoj dovi. To vam je dobra pretpostavka za uspjeh na oba svijeta, zato je, dragi učenici i studenti, iskoristite. Želimo da svojim načinom života i svojim radom oplemenite prostor i vrijeme u kojem ćete djelovati, i da svoju zastavu, zastavu svoje zemlje, podignete visoko da se vihori. Time će vaši roditelji i vaš narod biti ponosni na vas, a i sami ćete biti ponosni na sebe - poručio je reisu-l-ulema.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović rekao je da se na konkurs prijavilo 911 kanidata.

Stipendije su  dodijeljene za 120 studenta, 50 učenika srednjih škola i 30 studenta i učenika sa poteškoćama u razvoju.

 Rijaset Islamske zajednice, kazao je Malanović, će  dodijeliti još 23 stipendije za učenika generacije medresa i gimnazija Islamske zajednice, 10 za studente i učenike fakulteta i Medrese u Novom Pazaru i 10 stipendija za djecu koja su smještena u Dnevnom centru Potočari sa područja Srebrenice.

Bejtul-mal je fond u koji se pri Rijasetu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini prikupljaju sredstva zekata, sadekatul-fitra i drugih priloga namijenjenih ovom fondu.

federalna.ba/Fena

stipendije
Radnici deficitarna zanimanja stipendije
0 04.06.2024 23:00
BPK Goražde stipendije studenti
0 16.05.2024 17:27
Tuzlanski kanton stipendije stipendija
0 14.03.2024 18:55
HKD Napredak Napredak stipendije
0 25.02.2024 09:14
stipendije dr. Alma Suljić dr. Azra Spahić
0 08.02.2024 15:21