Potpisana Deklaracija o ustavnim i drugim reformama BiH na putu ka EU i NATO
(Izvor: Fena/Almir Razić)

Potpisana Deklaracija o ustavnim i drugim reformama BiH na putu ka EU i NATO

Na inicijativu Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV), Srpskog građanskog vijeća (SGV) i Foruma parlamentaraca BiH danas je u Sarajevu potpisana Deklaracija o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u Evropsku uniju i NATO.

Deklaraciju je parafiralo gotovo 30 predstavnika političkih organizacija, organizacija civilnog društva, apelanata pred Europskim sudom za ljudska prava i predstavnika akademske zajednice.

Tekst Deklaracije proizvod je višemjesečnih razgovora koje su vodile delegacije HNV-a, SGV-a, VKBI-ja i Foruma parlamentaraca BiH 1990, čiji je cilj zajedničko djelovanje kao društveni pokret sa nuđenjem adekvatnih rješenja utemeljenih na međunarodnim presudama koje su obaveza BiH na euro-atlantskom putu.

Deklaracija je proizvod podrške Principima za izmjene Ustava BiH koje su dali potpisnici Deklaracije kao 62.000 građana BiH putem aplikacije www.izmjeneustava.com.

Jedan od ciljeva iz Deklaracije jeste i ubrzani prijem BiH u EU što su podržali bivši visoki predstavnici za BiH, posebno Christian Schwarz-Schilling.

Na skupu je naglašeno da je krizna situacija u svijetu izazvana agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu otvorila  prostor za nužno i hitno djelovanje institucija BiH i predstavnika međunarodne zajednice u BiH, EU i SAD-u, u kontekstu euro-atlantskih integracija Bosne i Hercegovine, čime bi se zaustavila destabilizacija prostora zapadnog Balkana a posebno Bosne i Hercegovine.

Moderator skupa i predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990. Miro Lazović kazao je da se radi "o možda najznačajnijem skupu organizovanom u posljednjih 15-ak godina u BiH.

- U proteklih par mjeseci četiri nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH promovirali su principe za izmjenu Ustava BiH, koje je podržalo više od 62.000 građana BiH. Održali smo desetine tribina po BiH, susreli se sa svim najznačajnijim predstavnicima međunarodnih organizacija u BiH, OHR-a EU-a, ambasadorima, kao i sa svim europarlamentarcima koji su posjetili BiH - kazao je Lazović.

Naveo će da će nakon parafiranja deklaracije ovaj svojevrsni društveni pokret preći u novu fazu okupljanja u koji unose podršku 62.000 građana BiH.

- Izražavam zahvalnost današnjim potpisnicima koji su u ovim izuzetno turbulentnim vremenima pokazali zrelost, strpljenje i uvidjeli politički momenat da sve partikularizme, sve različitosti stave u drugi plan te da fokus bude ono što nas okuplja i što bi trebao biti jedan društveni konsenzus. Ponudili smo alternativni put za sve narode i građane u BiH, jer dosadašnji etnonacionalni koncept ne može donijeti potrebne pozitivne promjene koje bi vodile izgradnji BiH kao države punih ljudskih prava i sloboda na cijelom njenom prostoru - rekao je Lazović.

Naveo je da ovo je tek početak opredjeljenja da djeluju zajedno, te da će način budućeg rada biti baziran na konsenzusu kroz Vijeće za provedbu deklaracije koji će se uspostaviti u narednih sedam dana.

Deklaraciji se mogu pridružiti i druge političke i nevladine organizacije svojim pisanim i javnim izjavama.

federalna.ba/Fena

BiH NATO EU VKBI HNV SGV Forum parlamentaraca BiH
Edi Rama Albanija NATO Drač
0 01.07.2022 19:33
najtopliji juni BiH
0 01.07.2022 14:40
Ukrajina EU Ursula von der Leyen
0 01.07.2022 13:15
BiH Češka košarka
0 01.07.2022 09:39
Rodoč kultura BiH brodovi
0 30.06.2022 21:21
Olaf Scholz Njemačka Rusija Ukrajina NATO Evropa
0 30.06.2022 21:13