Potpisana 122 ugovora u okviru projekta održivog povratka
(Izvor: Fena)

Potpisana 122 ugovora u okviru projekta održivog povratka

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona danas je upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli finansijskih sredstava u okviru projekta "Održivog povratka". Ugovori su potpisani između korisnika i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak. 

- Ovo je jedan od dva velika programa u resornom ministarstvu kada je u pitanju podrška održivom povratku koji se kroz javni poziv stavlja na raspolaganje našim povratnicima, fizičkim licima koji mogu aplicirati sa projektnom idejom samozapošljavanja. Mi smo imali oko 550 prijava, a sredstva nisu bila dovoljna za sve i mi smo na kraju odabrali 122 korisnika s najviše bodova od čega su 52 donacije na području općina i gradova Tuzlanskog kantona, a 70 na području bh. entiteta RS. Ove donacije sukladno zahtjevima naših povratnika najviše se odnose na angažman na njihovim poljoprivrednim dobrima ili se radi o nabavci mehanizacije ili plastenika - kaže ministar za rad, socijalnu politiku u povratak Fadil Alić. 

Ukopno je danas dodijeljeno 410.200 KM. I u narednom periodu Vlade TK će nastaviti s realizacijom sličnih programa.

Cilj je da povratak bude održiv, a razmišlja se o projektima sufinansiranja doprinosa za zapošljavanje, ali i poboljšanih uslova života kroz zadovoljenje kulturoloških potreba povratničke populacije. 

federalna.ba/Fena

održivi povratak ugovori TK