videoprilog Đorđa Vujatovića (Federacija danas)

Potpisan ugovor za izgradnju dionice autoputa od Brčkog do Bijeljine

U Banjoj Luci je potpisan ugovor za izgradnju dionice autoputa od Brčkog do Bijeljine. Posao je dobio konzorcij dvije kineskih kompanije, a bit će finansiran kreditnim sredstvima Kineske banke za izgradnju.

Dionica od Brčkog do Bijeljine dio je autoputa koji bi trebao da poveže Banju Luku i Beograd. Još se čeka završetak procedura za dionicu od Doboja do Vukosavlja, da bi se kompletirao projekat autoputa kroz RS. Vrijednost ugovora koji je danas potpisan je 350 miliona maraka.

„Očekujemo da ćemo u narednih nekoliko mjeseci zaključiti i komercijalni ugovor i samim tim ostvariti pretpostavke da krenemo u građenje na ovoj dionici. Obaveze kineskog investitora, pored finansiranja, jeste i izvođenje na ovoj dionici autoputa“, kazao je Nedeljko Ćorić, v.d. direktora JP Autoputevi RS-a.

Predstavnik konzorcija kineskih kompanija Điang Dži je istakao je kako su dvije podružnice ispred su potpisale ovaj komercijalni ugovor.

Dionica od Brčkg do Bijeljine duga je 17 kilometara, a bit će građena kreditnim sredstvima, na period od 15 godina.

“Vrijednost je 350 miliona KM, obaveza grupacije ovih kompanija je da to rade sa grejs periodom od tri godine i garancijom od pet godina”, naveo je entitetski premijer Radovan Višković (SNSD).

Predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD) podsjetio je na ranije izjave – prioritet je izgradnja autoputa od Banje Luke do Bijeljine i dalje prema Srbiji: “Ostaje da se definiše trasa koju upravo završavamo”.

Dogovoreno je i da evropsko predstavništvo kompanije “Kineska prekomorska inženjerska grupa” koja će raditi na ovom projektu, bude preseljeno iz Varšave u Banju Luku.

federalna.ba

autoput autocesta Brčko Bijeljina Banja Luka Srbija