Potpisan ugovor: Naplata RTV takse putem računa EP BiH se nastavlja

Naplata RTV takse putem računa za električnu energiju Elektroprivrede BiH se nastavlja. Predstavnici menadžmenta Radiotelevizije Bosne i Hercegovine i Radiotelevizije Federacije BiH potpisali su sa predstavnicima Elektroprivrede BiH ugovor o nastavku naplate RTV takse. Ugovorom je definisano da se do uspostave novog načina finansiranja Javnog RTV sistema, a najkasnije do 31.12. 2024. godine naplata RTV takse vrši putem računa za električnu energiju koji izdaje Elektroprivreda BiH. Prvi je ovo korak u rješenju problema naplate i raspodjele RTV takse.

Zahvalivši se svojim saradnicima, vd. generalnog direktora JP Elektroprivrede BiH, Sanel Buljubašić je rekao:  ”Ovi razgovori i pregovori su trajali jako dugo u Elektroprivredi i ono što smo mi od početka zagovarali jeste da potpis ovakvog ugovora mora biti prvo dogovoren od strane dva emitera pa tek onda potpisan od strane Elektroprivrede. Uistinu mi je drago da smo to danas učinili. Elektroprivreda ponovo pokazuje da je društveno odgovorna firma i mi ćemo ti činiti i u narednom periodu. Uvrstićemo naplatu RTV takse onako kako smo to danas dogovorili”.

”Zahvaljujući Elektroprivredi i pribranosti ovakve uprave koja je imala strpljenja sve ove neke mjesece da stalno poziva na rješenje i da nas poziva da načinimo kakav dogovor, danas smo uspjeli na neki način zaustaviti ono što se dešavalo u protekla dva mjeseca. To je da će već od 1. marta na računima ponovo pojavljivati RTV taksa. Dva javna servisa sa sjedištem u Sarajevu imaju obavezu da što u skorijem roku i obavezali smo se i gospodin Karamehmedović i ja da sačinimo naš interni sporazum koji će omogućiti da ova sredstva se transferiraju u obje naše televizije”, kazao je generalni direktor RTV FBiH Džemal Šabić, dodavši kako se radi o vrlo važnom koraku za jedan širi kontekst društva.

”Ovo je prvi korak u smjeru konačnog rješavanja naplate i raspodjele RTV takse na području Federacije do, nadamo se svi, rješenja unutar kompletnog RTV sistema na bazi državnog zakona. Dok se to ne desi ovo je sigurno nešto što će nam dati vjetar u leđa i pogurati nas da uradimo i drugi dio posla, a to je konkretan dogovor o načinu raspodjele sredstava, odnosno načinu funkcioniranja dva emitera u narednom periodu. Što se tiče BHRT-a mogu izraziti spremnost da ćemo biti dio rješenja i nadam se ćemo u vrlo kratkom roku imati još nekih dobrih vijesti”, rekao je generalni direktor BHRT Belmin Karamehmedović.

federalna.ba

RTV taksa BHRT RTV FBiH
FTV BHRT Džemal Šabić Belmin Karamehmedović RTV taksa RTVFBIH
0 28.02.2024 15:41
Komisija za saobraćaj i komunikacije Povjerenstvo za promet i komunikacije RTV taksa
0 27.02.2024 20:01
Prijedlog RTV taksa poslovodni odbor RTVFBiH
0 27.02.2024 16:31
Edin Forto Belmin Karamehmedović RTV taksa
0 26.02.2024 17:09