Potpisan Sporazum vrijedan 291.000 KM, uvjeti na zaštićenim područjima u KS bit će poboljšani

Potpisan Sporazum vrijedan 291.000 KM, uvjeti na zaštićenim područjima u KS bit će poboljšani

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović i direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković potpisali su Sporazum o zajedničkom učešću u realizaciji aktivnosti iz važećih planova upravljanja zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo.

Za realizaciju aktivnosti planirana je 291.000 KM, od čega Ministarstvo izdvaja 230.000 KM, a KJU za zaštićena prirodna područja 61.000 KM.

U skladu sa Sporazumom, bit će realizirano niz aktivnosti u cilju poboljšanja uvjeta na spomeniku prirode Vrelo Bosne i tri zaštićena pejzaža - Bijambare, Trebević i Bentbaša. 

- U okviru aktivnosti planiranih Sporazumom radit će se adaptacija javnog toaleta na području Vrela Bosne, revitalizacija i prezentacija prirodnog naslijeđa u nukleusu Spomenika prirode Vrelo Bosne, rekonstrukcija pješačke staze Ravne-Vidikovac na području Trebevića te inventarizacija populacije reptila i vodozemaca na Trebeviću i Bijambarama, rekultivacija i ekološka revitalizacija prostora na području šetališta Dariva, te uspostava kontinuiranig monitoringa lipa u Aleji ambasadora - navodi se.

Iz tih sredstava bit će finansirano i uređenje infrastrukture za posjetitelje u užem kompleksu bijambarskih pećina, rekonstrukcija vodovoda kao i istraživanje i izrada smjernica/programa za restauraciju tresetišta na području Zaštićenog pejzaža Bijambare i uspostava monitoringa gmizavaca i vodozemaca na tom području. 

Bit će provedeno i istraživanje staništa orhideja na zaštićenim prirodnim područjima sa publiciranjem rezultata, te će biti urađen promotivno-edukativni video-materijal zaštićenih prirodnih područja. 

Enver Hadžiahmetović kaže da je, u nadležnosti ministarstva kojim rukovodi, i zaštita okoliša te da se na taj način daje podrška ustanovi koja radi poslove na očuvanju zaštićenih područja. 

- Ministarstvo pomaže u revitalizaciji objekata, rekonstrukciji određenih dionica, pješačkih staza, javnih toaleta, naučno-istraživačkom radu i održavanju zaštićenih područja. Ova ustanova ima dobru perspektivu za razvoj i doprinos društvu, kako u zaštiti područja, tako i u pružanju usluga posjetiteljima - naveo je ministar Hadžiahmetović.  

Direktor KJU za zaštićena područja Asad Jelešković kazao je da su zadovoljni današnjim potpisivanjem Ssporazuma. 

- Prema planovima upravljanja zaštićenim prirodnim područjima definisane su aktivnosti koje ustanova treba da provodi. Sporazumom su obuhvaćena sva zaštićena područja u Kantonu Sarajevo i posebno mi je drago da je, osim građevinskih i infrastrukturnih projekata, obuhvaćen i niz aktivnosti kojima štitimo i ističemo prirodne vrijednosti kao i promocija svega što radimo na očuvanju bioloških, hidroloških i drugih prirodnih vrijednosti, ali i same ustanove. Ustanova će sufinansirati te aktivnosti iz vlastitih prihoda - rekao je Jelešković. Izrazio je  zahvalnost ministru Enveru Hadžiahmetoviću i pomoćniku ministra Adnanu Mediću 'jer imaju sluha za njihove aktivnosti' - saopćila je Služba za protokol i press KS. 

federalna.ba/Fena 

Kanton Sarajevo zaštićena područja
zagađenje aerozagađenje zagađenost zraka Kanton Sarajevo
0 27.11.2022 14:30
interventne mjere čist zrak Kanton Sarajevo
0 22.11.2022 12:07