Potpisan Protokol za prevenciju i suzbijanje eksploatacije djece
(Izvor: Fena)

Potpisan Protokol za prevenciju i suzbijanje eksploatacije djece

Predstavnici Grada Mostara, Policijske uprave, Centra za socijalni rad i Doma zdravlja Mostar te Doma zdravlja Mostar Stari Grad potpisali su u ponedjeljak u mostarskoj Gradskoj upravi Protokol za prevenciju i suzbijanje eksploatacije djece.

Potpisivanju protokola nazočili su i predstavnici Udruženje "Zemlja djece u BiH" i "World vision BiH", a potpisan je u sklopu projekta Jačanje lokalnih kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, objavili su iz Grada Mostara.

Kako navode, 2021. godina donosi zabrinjavajuće podatke Bosne i Hercegovine u kojima je identificirano 57 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od kojih su 54 osobe maloljetne.

Time je BiH prepoznata kao zemlja porijekla, odredišta i transporta trgovine ljudima, a posebno zabrinjava pretpostavka o brojci neidentificiranih žrtava.

Sam protokol je važan za sve institucije, a posebno za centre, zato što je on na neki način hodogram postupanja svih institucija i korisnika protokola. Dakle, po ovom protokolu sve institucije znaju svoje postupanje u okviru svojih nadležnosti vezane za materiju prosjačenja i trgovine ljudima, kazala je Zdravka Marić, ravnateljica ustanove Centra za socijalni rad Grada Mostara, čime je pozdravila potpisivanje današnjeg protokola.

Kako bi prevencija i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u bh. gradovima zaživio potrebno je uključiti sve nadležne službe u navedeni  protokol, rečeno je prilikom potpisivanja. 

Uključujući Grad Mostar, ovo je 23 lokalna zajednica od planiranih 30 koja potpisivanjem obuhvaća sve ključne organizacije, institucije i ustanove koje se bave zaštitom djece.

"Mi smo kroz ovaj projekt povezali ključne aktere, službe koje prve trebaju reagirati kada se ukaže sumnja da je neko dijete potencijalna žrtva trgovine ljudima. Prije svega tu je policija, centar za socijalni rad, obrazovne institucije, zdravstvene institucije, nevladin sektor, a onda svakako i građanstvo jer upravo ono može dati svoj doprinos na način da kada primijeti, da kontaktiraju policiju ili centar za socijalni rad kako bi oni dalje mogli reagirati da se to dijete zbrine i zaštiti", izjavila je Adisa Redžić projektna koordinatorica ''World Vision u BiH''.

Proces za potpisivanje protokola na razini Hercegovačko-neretvanskog kantona također je finaliziran te će u sljedećih nekoliko dana biti realiziran, čime će taj kanton biti osma po redu koja je potpisala protokol za prevenciju i suzbijanje eksploatacije djece, stoji u priopćenju. 

federalna.ba/Fena

eksploatacija djece suzbijanje Grad Mostar
Mostar bazen olimpijski bazen Lana Pudar Grad Mostar Vlada Federacije BiH
0 26.10.2022 18:23
Grad Mostar izgradnja bazena
0 20.10.2022 14:36
Grad Mostar vandalizam HUB galerija
0 05.08.2022 16:46
Grad Mostar Bunski kanali Bijeli brijeg
0 22.04.2022 18:54