Potpisan Memorandum o razumijevanju o radu PSOTC-a
(Izvor: Fena/MO BiH)

Potpisan Memorandum o razumijevanju o radu PSOTC-a

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha i komandant EUFOR-a general major László Sticz potpisali su danas u kampu Butmir Memorandum o razumijevanju između NATO Štaba Sarajevo, EUFOR-a i Ministarstva odbrane BiH o radu Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).  

Memorandumom se definira aranžman korištenja određenog vlasništva u kampu Butmir od PSOTC-a, bilo da se radi o vlasništvu Ministarstva odbrane BiH, NATO Štaba Sarajevo ili EUFOR-a, uspostava procedura, sigurnosnih aranžmana, odgovornosti, organizacije i finansijskih aranžmana triju strana u pogledu objekata, usluga i logističke podrške osigurane za potrebe PSOTC-a.

Centar za obuku za operacije podrške miru postoji od 2003. godine, a 2013. godine je u potpunosti integriran u strukturu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Uspješan je i relevantan time što svi događaji obuke i edukacije podržavaju aktuelne zahtjeve za obuku kako Oružanih snaga BiH tako i NATO-a, EU i UN-a na polju operacija podrške miru.

- Centar je postigao značajne uspjehe i postao važan predstavnik ne samo Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH nego i države Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni u domenu edukacije i obuke za operacije podrške miru - rekao je ministar Helez.

On je poručio da je ponosan na rad tog centra i da će Ministarstvo odbrane BiH nastaviti pružati nesebičnu podršku za daljnji rad i razvoj Centra, kako bi nastavio funkcionirati u takvom formatu sa velikom brojem polaznika koji se obučavaju u ovom centru, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

federalna.ba/Fena

NATO BiH EU UN Ministarstvo odbrane BiH