Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u KS-u

Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u KS-u

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Kantonalnog odbora Sarajevo Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine Admir Šuvalić potpisali su danas Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja.  

Potpisivanju je prisustvovala ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, koja je navela kako su uspješno okončani duži pregovori sa ovim sindikatom, te da je Vlada tokom tog procesa imala dobre partnere.    

- Pregovori su trajali duže, jer smo htjeli donijeti najbolju odluku, koja će biti odgovorna prema Budžetu KS, ali kojom će se, istovremeno, napraviti iskorak u poboljšanju standarda života prosvjetnih radnika. Iznimno smo zahvalni prosvjetnim radnicima za sve što su podnijeli u toku pandemije, ali i u postpandemijskom periodu, tako da se prilikom pregovora o ovom kolektivnom ugovoru vodilo računa i o ovim činjenicama - kazala je Hota-Muminović.

Potcrtala je kako je rađeno na usklađivanju Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog i predškolskog obrazovanja i djelatnost srednjeg obrazovanja, "tako da govorimo o sedam posto povećanju koeficijenata, kao i o povećanju procenta za otežane uvjete rada".     

Premijer Forto nakon potpisivanja izrazio je zadovoljstvo što je postignut dogovor.  

- Ministrica Hota-Muminović vodila je proces na najbolji mogući način, jer dolazi iz tog sektora i potpuno razumije potrebe radnika u ovom segmentu obrazovanja. Vraćamo status profesorima, vraćamo status učiteljima, tako će nam i djeca postizati bolje rezultate - izjavio je Forto.    

Predsjednik Sindikata Šuvalić objasnio je da Ugovor obuhvata oko 2.000 radnika u srednjem obrazovanju. 

- U Sindikatu smo zadovoljni što smo potpisali novi Kolektivni ugovor. Uspjeli smo postići neke od naših zadatih ciljeva, a jedan od njih je i da se približimo platama u visokom obrazovanju. Sada ta razlika više nije 120 posto, nego je spuštena ispod 100 posto. Naša težnja je da se približimo visokom obrazovanju na nivo razlike plata u procentu od 60 posto - izjavio je Šuvalić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

kolektivni ugovor Kanton Sarajevo obrazovanje srednje obrazovanje
Kanton Sarajevo Opsada Sarajeva Naida Hota-Muminović
0 25.09.2023 20:44
Nihad UK Lejla Khattab Kanton Sarajevo Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova
0 16.09.2023 13:19