Potpisan aranžman za modernizaciju skladišta Oružanih snaga BiH u Visokom
(Izvor: Ilustracija/Ministarstvo odbrane BiH)

Potpisan aranžman za modernizaciju skladišta Oružanih snaga BiH u Visokom

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić i vojni izaslanik Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnik Franz Josef Nolte potpisali su danas u Sarajevu tehnički aranžman donacije sredstava za modernizaciju skladišta Oružanih snaga BiH u Visokom. 

Pismo o finacijskom transferu sredstava SR Njemačke za taj projekt je potpisao obnašatelj dužnosti rezidentne predstavnice UN Razvojnog progama (UNDP) za BiH Sylvain Merken.

Donacija od 1.350.000 eura unaprijedit će uvjete čuvanja naoružanja u skladištu OSBiH "Teufik Buza" u Visokom.

Kako je naglasio njemački vojni izaslanik pukovnik Nolte, ta financijska sredstva dio su ukupne njemačke pomoći od oko 6,7 milijuna eura, koje je Vlada SR Njemačke ove godine izdvojila za modernizaciju objekata OSBiH na lokacijama diljem Bosne i Hercegovine, kao i za prvu seriju novih terenskih odora OSBiH.

- Savezna Republika Njemačka je naš dokazan i pouzdan partner, a što je posebno potvrđeno kroz različite projekte kojima smo ove godine unaprijedili uvjete života i rada naših vojnika. Posebno je to važno kad se odnosi na naša središta za obuku, jer mladi koji stupaju u vojnu službu u tim središtima stječu onaj prvi dojam o Oružanim snagama BiH kojima su se tek pridružili - istaknuo je Galić.

Zamjenik ministra odbrane BiH je zahvalio Vladi SR Njemačke, ali i UNDP-u, koji je podržao tu inicijativu SR Njemačke i pridružio se projektu.

Notle je istaknuo da njemačka strana daje punu potporu Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u euroatlantskim integracijama te podržava OS BiH u njenim aktivnostima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

federalna.ba/Fena

skladište Oružane snage BiH Visoko donacija
Zukan Helez Oružane snage BiH
0 11.06.2024 13:07
Vlada Njemačke Oružane snage BiH
0 23.05.2024 11:22
MUPZDK Admir Gazić Mirza Ganić Visoko Emir Vračo
0 25.04.2024 17:23