videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

Posušje neće moći samo sanirati Blidinje, apel za air traktorima

Na više od milijun maraka procijenjena je šteta od požara koji je 14 dana bjesnio na planini Čvrsnica u Parku prirode Blidinje. Ogromna je šteta nanesena tamošnjoj flori, ali i fauni jer je planinski masiv Čvrsnice stanište i endemskh vrsta biljnog i životinjskog svijeta, uz ostalo i bjelokorog bora munike. Općina Posušje neće moći sama sanirati štetu i potrebna joj je pomoć viših razina.

Vatra je 14 dana gutala sve pred sobom uništavajući pluća ovoga dijela Hercegovine. Nakon što ga je ugasila kiša valja krenuti u sanaciju.

„Najviše je nastradala šuma, nisko raslinje. Radi se o Parku prirode Blidinje i ta šuma je bitna ljudima i turistima. Nakon usvajanja elaborata i dobivanja većeg dijela sredstava, vjerojatno ćemo krenuti u pošumljavanje“, kaže načelnik Općine Posušje Ante Begić (HDZ BiH).

Općina Posušje nema milijun maraka za saniranje štete. Njihove oči sada su uprte u Federalnu upravu civilne zaštite, ali i Vlade ZHK-a i HNK-a.

„Za saniranje posljedica požara na Blidinju naša Uprava za civilnu zaštitu iz svojih sredstava prikupljenih za tu namjenu izdvojila je 40 000 maraka. Isto toliko smo mi iz proračunskih sredstava izdvojili i bilo je tu još nabavke opreme“, navodi predsjednik Vlade ZHK-a Zdenko Ćosić (HDZ BiH).

No, to je samo kap u moru potrebnih sredstava koje ne mogu podmiriti niti troškove goriva koje je Općina plaćala za helikopter Oružanih snaga BiH i kanader Republike Hrvatske. Stotinu tisuća maraka iz proračuna je otišlo samo na račune. Pomoć očekuju i posuški vatrogasci koji, čini se, dijele sudbinu kolega diljem zemlje.

„Općina Posušje je 460 kvadratnih kilometara površine, a samo je 6 vatrogasaca. To nije minimum standarda, to je ispod svakog standarda. Opreme ima nešto, ali vozni park je starije godište, uvijek se kvari, nikad nisi siguran“, ističe Mario Čutura, zapovjednik PVP-a Posušje.

Ipak, bez njih 6, ali i brojnih vatrogasaca iz susjednih općina i gradova, pripadnika gorskih službi spašavanja, volontera - šteta na Blidinju bila bi još veća. Brojni požari diljem Hercegovine ponovno su aktualizirali žurnu potrebu nabavke letjelica

„U budućnosti ako se ikako može, a ovim putem apeliram na vlasti s viših razina, da iznađu nekakva sredstva koja bi bila dovoljna za kupnju barem jednog ili dva air traktora koji bi u samom početnom izbijanju bili nama od velike važnosti“, poručuje Begić.

Brzo djelovanje air traktora u vlasništvu BiH, kaže načelnik, ugasilo bi požar na vrhu masiva vrlo brzo. Ovako je bjesnio 14 dana budući da je gasiteljima trebalo i više od 3 sata da se probiju do požarišta.

federalna.ba

Posušje Blidinje Čvrsnica