Postupak dodjele zamjenskog mandata: Uvjerenja se dostavljaju nakon pravosnažnosti odluke CIK BiH

Postupak dodjele zamjenskog mandata: Uvjerenja se dostavljaju nakon pravosnažnosti odluke CIK BiH

Centralna izborna komisija BiH saopćila je da redovne, zakonom utvrđenene nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u vezi sa dodjelom zamjenskih mandata nemaju nikakve veze sa zakazivanjem sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

CIK BiH je to saopćio povodom obavijesti o odgađanju 3. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koju je danas uputila predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zastupnicima i drugim relevantnim pravnim i fizičkim osobama.

U saopćenju CIK-a se navodi da se uvjerenja o dodjeli zamjenskog mandata dostavljaju nakon pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o dodjeli mandata.

- Procedura utvrđivanja prestanka mandata i dodjele mandata sljedećem kvalificiranom kandidatu je propisana Izbornim zakonom BiH i Uputstvom o dodjeli i prestanku mandata - pojašnjavaju iz CIK-a BiH.

Navode da Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o prestanku mandata izabranog člana organa vlasti na svim nivoima neposrednih i posrednih izbora u Bosni i Hercegovini, obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, te vodi i prethodni postupak, ako je potrebno, o utvrđivanju činjeničnog stanja (u slučaju kada je izabrani zvaničnik podnio ostavku, da je to učinio svojom voljom).

Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o prestanku mandata izabranom članu organa vlasti i dodjeli mandata sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste iste političke stranke u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana kada su nastupili razlozi za prestanak mandata, odnosno od saznanja o razlogu za prestanak mandata i o tome obavještava izabranog člana organa vlasti kojem prestaje mandat - pojašnjavaju iz CIK-a.

Dodaju da prije nego što dodijeli mandat sljedećem kvalificiranom kandidatu, Centralna izborna komisija BiH provjerava kod Apelacionog odjela Suda BiH da li je nezadovoljna strana u roku od dva dana od dana prijema odluke podnijela žalbu na odluku Centralne izborne komisije BiH o prestanku mandata izabranom članu organa vlasti i dodjeli mandata sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste.

- Članu organa vlasti kojem je dodijeljen mandat, umjesto člana organa vlasti kojem je prestao mandat u skladu s članom 1.10 Izbornog zakona BiH, mandat  teče od dana pravosnažnosti odluke kojom mu je dodijeljen mandat, ukoliko naravno prethodno prihvati mandat. Sa danom pravosnažnosti odluke stiču se i uslovi za uručenje Uvjerenja o dodjeli mandata.

U konkretnom slučaju odluke o zamjenskim mandatima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nisu pravosnažne i nisu se stekli uvjeti za dostavljanje Uvjerenja o dodjeli mandata - saopćeno je iz CIK-a BiH.

federalna.ba/Fena

CIK BiH