"Postoji razumijevanje o ozbiljnosti prijetnji stabilnosti u BiH i Balkanu"
(Izvor: AA)

"Postoji razumijevanje o ozbiljnosti prijetnji stabilnosti u BiH i Balkanu"

Kriza ili bolje rečeno agresija na Ukrajina ostavlja traga i svaka daljnja eskalacija može dodatno ugroziti stabilnost cijele Evrope, poručila je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske Jeppe Kofodom.

"Ovo je prva posjeta danskog šefa diplomatije Bosni i Hercegovini u posljednjih 20 godina što dovoljno govori o važnosti trenutka i kontakata koje ostvarujemo", kazala je Turković.

Razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu i Bosni i Hercegovini.

"Vrlo je važno da postoji vrlo jasno i precizno razumijevanje naših sagovornika o ozbiljnosti i uzrocima konstantnih prijetnji stabilnosti ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i na cijelom Zapadnom Balkanu. Kriza ili bolje rečeno agresija na Ukrajinu ostavlja traga i svaka daljnja eskalacija može dodatno ugroziti stabilnost cijele Evrope", rekla je Turković.

Uputili su zajednički poziv na prekid ruske invazije na Ukrajinu i pružili podršku odbrani teritorijalnog suvereniteta i integriteta Ukrajine.

"Očekujemo uskoro i nove kontakte sa predstavnicima iz EU na najvišem nivou. Naš prioritet je postizanje kandidatskog statusa. Smatramo da nam trenutne okolnosti daju za pravo da vjerujemo kako i unutar EU može doći do punog razumijevanja koliko bi jedan takav korak značio za stabilnost i napredak BiH, za relaksaciju odnosa u našoj zemlji i za fokusiranje na reforme i evropski put", izjavila je Turković.

Smatra da bi to u izbornoj godini bio signal i poruka građanima da je evropska perspektiva realnost i da treba da biraju one koji su spremni raditi i koji rade na reformama i članstvu u EU.

"Većina građana naše zemlje vidi svoju budućnost u EU i oni ne smiju biti kažnjeni samo zato što jedan dio proruskih političara blokira ispunjavanje uslova za napredak. Konstatovali smo da je održavanje raspisanih demokratskih izbora u skladu sa zakonom neupitno i da svaki pokušaj onemogućavanja tog procesa znači ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i postignutog napretka", kazala je Turković.

Naglasila je i važnost kontinuiteta međunarodnog vojnog prisustva kao garancije mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Iskazala je i podršku radu visokog predstavnika kao vrhovnog tumača Dejtonskog sporazuma.

Podsjetila je da je Danska priznala BiH 7. aprila 1992. godine.

"Imamo dobre bilateralne odnose ali postoji i veliki prostor da ih osnažimo, posebno u ekonomskom smislu. Naša zemlja je tokom 2021. godine u Dansku izvezla robe u vrijednosti od 50 miliona maraka, a uvezla robe u vrijednosti od 55 miliona. Bosna i Hercegovina ima potencijale u razvoju vjetroelektrana i takvi primjeri ulaganja već postoje i sa danske strane", istakla je Turković.

Mišljenja je da je mnogo toga što veže naše dvije zemlje.

"Danska je značajno pomagala Bosni i Hercegovini u vrijeme obnove. Naša dijaspora u Danskoj je vrijedna i dobro integrirana. Važno je da intenziviramo kontakte i saradnju", dodala je Turković.

federalna.ba/AA
Jeppe Kofod Bisera Turković Danska BiH
sport Mediteranske igre Nejra Sipović Hamza Turulja BiH
0 27.06.2022 08:41
mažoretkinje BiH Tomislavgrad Svjetsko mažoret prvenstvo
0 26.06.2022 11:01
Bisera Turković Arthur Erken
0 24.06.2022 20:08
Michelle Bachelet Ljudska prava BiH
0 24.06.2022 14:15