Postavljanjem poslaničkih pitanja počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH
(Izvor: Arhiv)

Postavljanjem poslaničkih pitanja počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Postavljanjem poslaničkih pitanja na koja članovi Vijeća ministara odgovaraju odmah, usmeno, počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon toga uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda sjednice na kojoj bi trebalo da se nađe Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Članovi Kolegija nisu postigli suglasnost o principima predloženog zakona, pa će se poslanici o njemu izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Predloženim zakonom vrši se objedinjavanje postojeće regulative u jedan zakon kojim se sistemski definira ta oblast.

Donošenjem tog zakona omogućava se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koji se vrše putem diplomatije - naveli su predlagači.

Pred poslanicima bi se danas trebao naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, koji je također predložilo Vijeće ministara BiH.

Poslanici su na prošloj sjednici razmatrali principe predloženog zakona, ali je on zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Članovi Kolegija nisu postigli suglasnost, pa će se poslanici o njemu izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Predloženi zakon pojednostavljuje i ubrzava proceduru sklapanja i izvršavanja međunarodnih ugovora i prati pravni sistem EU i Bečku konvenciju u ovoj oblasti.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prvih šest mjeseci 2023. godine, čiji je podnosilac Ministarstvo sigurnosti BiH.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2022. godinu, kao i Izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2022. godinu.

Predstavnički dom bi trebao dati saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora, među kojima su i Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i Sporazum o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na zapadnom Balkanu.

federalna.ba/Fena

sjednica Predstavnički dom
Vijeće ministara BiH sjednica hibridni automobili električna auta carinska stopa
0 14.02.2024 08:10
Vlada BPK Goražde sjednica
0 08.02.2024 15:18
Predstavnički dom Parlament FBiH
0 31.01.2024 14:14
Zastupnički dom Predstavnički dom Parlamentarna skupština BiH Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 30.01.2024 19:55
Vlada TK sjednica
0 30.01.2024 11:38
Predstavnički dom sjednica
0 30.01.2024 08:19