Postavljanjem poslaničkih pitanja počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH
(Izvor: Fena/Arhiv)

Postavljanjem poslaničkih pitanja počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Postavljanjem poslaničkih pitanja na koja članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine trebaju odgovoriti odmah, usmeno, počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon toga će uslijediti utvrđivanje dnevnog reda sjednice na kojem bi trebalo da se nađe razmatranje principa Prijedloga zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić (NIP).

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma državnog parlamenta danas, po drugi put, nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe prijedloga ovog zakona.

Predloženim zakonom se uređuje organizacija, nadležnost, javnost rada, finansiranje i sva druga pitanja u vezi sa osnivanjem i funkcionisanjem vrhovnog suda BiH kao najvišeg kasacionog suda u BiH, koji osigurava dosljedno tumačenje prava na teritoriji cijele BiH.

Predlagač zakona Denis Zvizdić je ranije kazao da je više razloga zašto smatra da je ovaj zakon potreban, a potreba uspostave vrhovnog suda je jasno definisana i u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Između ostalog, na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog odluke o imenovanju Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, kao i više različitih izvještaja, te nekoliko poslaničkih inicijativa.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica počela
Vlada ZDK sjednica Memorijalni centar Potočari školarina
0 24.05.2024 11:42
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Zakon o strancima
0 21.05.2024 17:30
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Izborni zakon
0 21.05.2024 13:50
Izborni zakon Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 21.05.2024 08:11