Postavljanjem delegatskih pitanja počela sjednica Dom naroda PSBiH
(Izvor: Fena/Arhiva)

Postavljanjem delegatskih pitanja počela sjednica Dom naroda PSBiH

Postavljanjem delegatskih pitanja na koja će članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odgovarati odmah, usmeno, počela je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon toga uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda na kojem bi trebalo da se nađe Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta, a koji će delegati razmatrati u prvom čitanju (principi).

Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržala principe predloženog zakona.

Predstavnički dom državnog parlamenta je na hitnoj sjednici krajem decembra prošle godine, na prijedlog poslanika Stranke demokratske akcije, po hitnom postupku usvojio prijedlog tog zakona.

Predlagači navode da su osnovni principi na kojima počiva predloženi zakon jačanje integriteta izbornog procesa, povećanje transparentnosti, te osiguranje održavanja fer i poštenih izbora.

Kao razloge za njegovo donošenje između ostalog su naveli unapređenje izbornog procesa u cjelini, te jačanje povjerenja građana u izborni proces.

Delegati bi, osim predloženih izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, trebalo da razmatraju i nekoliko izvještaja, te daju saglasnost za ratifikaciju par međunarodnih sporazuma.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Informacija o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inozemstvu za 2024. godinu.

federalna.ba/Fena

PSBiH