Posrednica UN-a upozorava na potencijalnu talibansku ofanzivu u Afganistanu

Posrednica UN-a upozorava na potencijalnu talibansku ofanzivu u Afganistanu

Talibanski pobunjenici osvojili su više od 50 od 370 oblasti u Afganistanu od maja, izjavila je u utorak specijalna izaslanica UN-a, upozoravajući da pojačani sukob predstavlja rizik po sigurnost brojnih drugih zemalja.

Deborah Lyons poručila je Vijeću sigurnosti UN-a da objava iz ove godne da će se strani vojnici povući iz zemlje predstavlja "seizmičko pomjeranje tla" širom Afganistana.

- Te oblasti koje su zauzete okružuju pokrajinske prijestonice, što ukazuje da se talibani pozicioniraju u pokušaju da zauzmu te prijestonice kada se strane snage u potpunosti povuku - kazala je Lyons.

Nakon 20 godina, Sjedinjene Države počele su da povlače preostalih 2.500 vojnika u Afganistanu i namjeravaju se potpuno povući iz zemlje do 11. septembra. Oko 7.000 pripadnika neameričkog vojnog osoblja većinom iz članica NATO-a - skupa s Australijom, Novim Zelandom i Gruzijom - također planiraju otići do tog datuma.

- Svi veliki trendovi - politika, sigurnost, mirovni proces, ekonomija, humanitarna situacija, i naravno Covid - svi ti trendovi su negativni ili stagniraju. Eventualno kretanje ka očajnim scenarijima neporecivo je - poručila je Lyons 15-članom Vijeću sigurnosti.

Afganistanske snage uz američku podršku svrgnule su radikalne islamističke talibane s vlasti krajem 2001. zbog njihovog odbijanja da predaju vođu al Qaeda Osamu bin Ladena nakon napada na američke gradove 11. septembra 2001.

Američki predsjednik Joe Biden sastat će se u Bijeloj kući s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem i predsjedavajućim afganistanskog Visokog vijeća za nacionalno pomirenje Abdullahom Abdullahom, u petak, u jeku pojačanih sukoba u zemlji, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Afganistan talibani