Poslovodni odbor FTV-a demantovao optužbe BHRT-a: Nema nikakvog duga

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije demantovao je perfidnu zamjenu teza o opstrukcijama Federalne televizije u nastavku naplate RTV takse, a koje Rajko Radovanović i Belmin Karamehmdović plasiraju u javnost. Naime, postojeći, na zakonu utemeljeni ugovor, još prije šest godina usaglasili su direktor Radio-televizije Federacije Džemal Šabić i tadašnji, i dalje aktuelni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Njih su dvojica čak dva puta potpisivali njegovo produljenje u istom, zakonski zasnovanom tekstu. Još prije dva mjeseca RTV Federacije BiH je potpisala Aneks za nastavak naplate RTV takse, a i Elektroprivreda BiH je iskazala spremnost u više navrata da potpiše istovjetni Aneks. To je učinila i u pismu od 8. januara 2024. godine.

Jedini koji opstruira potpis je Belmin Karamehmedović, a u opstrukcijama ga podržavaju ministar Forto kao i bivši generalni direktor RTRS-a, već spomenuti Rajko Radovanović.

Uzevši u obzir petnaestogodišnju poslovnu praksu RTRS-a, a ako bi ideja Karamehmedović-Radovanović-Forto prošla, od RTV takse prikupljene na području cijele Bosne i Hercegovine RTRS bi dobila 28.750,000 KM, BHRT bi dobila 15.500.000, a RTV Federacije BiH svega 7.750.000.

Znači, RTRS bi sam dobio 5,5 miliona maraka više nego RTV Federcaije BiH i BHRT zajedno.

Znači, jasno je da Karamehmedović, nakon što je uspješno uništio BHRT i njegove radnike doveo na rub egzistencije, te oprostio milione maraka duga RTRS-a, sada želi uništiti i RTV Federacije BiH, a spasiti banjalučki javni servis. Vjerujemo da mu javnost, slobodarske snage i građani koji plaćaju RTV taksu neće dopustiti da uništi obje javne televizije sa sjedištem u Sarajevu i njihov novac preda na upravljanje neprijateljima zajedničkog javnog servisa.

Uloga ministra Forte u ovom slučaju je sumnjiva. Forto nije učinio ništa da naplati 80 miliona maraka duga RTRS-a prema BHRT-u, a nije ni dao instrukcije tamošnjoj Vladi i preduzećima koja prikupljaju RTV taksu da u skladu sa zakonom uplaćuju novac BHRT-u, ali i Radio-televiziji Federacije.

Ako se nastavi ovakva praksa nakon završetka Fortina ministrovanja, dug RTRS-a prema BHRT-u neće biti 80 nego 130 miliona maraka. Ovi dugovi RTRS-a, međutim, nisu spriječili Fortu da s konzorcijem hrvatskog OIV-a i banjalučkog Siriusa 2010 potpiše skoro 30 miliona maraka vrijedan ugovor o digitalizaciji.

Firmi iz Banje Luke, koju su mediji ranije opisali da je sumnjive poslovne biografije, Forto je osigurao posao vrijedan 30 miliona maraka na digitalizaciji BHRT-a, a da pritom nije osigurao da jedno drugo banjalučko preduzeće - Radio-televizija Republike Srpske, plati bar dio novca koji duguje BHRT-u.

federalna.ba

BHRT FTV RTV taksa
Kina federalna TV FTV
0 09.03.2024 21:09
FTV BHRT Džemal Šabić Belmin Karamehmedović RTV taksa RTVFBIH
0 28.02.2024 15:41
Komisija za saobraćaj i komunikacije Povjerenstvo za promet i komunikacije RTV taksa
0 27.02.2024 20:01
Prijedlog RTV taksa poslovodni odbor RTVFBiH
0 27.02.2024 16:31