videoprilog Željke Mihaljević (Dnevnik 2)

Poslovni forum u Livnu okupio dijasporu i lokalne poduzetnike

Livanjska regija, poznata po velikim valovima migracija, u stalnoj je potrazi prilika za obnovu veza s iseljenicima ovog kraja. Prilika je u projektu Diaspora Invest. „Gradimo Livno zajedno“ naziv je ovogodišnjeg poslovnog foruma livanjske dijaspore i gospodarstvenika Livna. Bila je to prigoda za razmjenu iskustava, ali i predstavljanje programa dodjele bespovratnih sredstava iz zajedničkog fonda Grada Livna i USAID Diaspora Investa.

Cilj poslovnog foruma je uspostava čvrste veze lokalne zajednice s dijasporom i gospodarstvenicima, stvaranje baze podataka u području gospodarstva, razmjena znanja i iskustava, ali i uključivanje dijaspore u lokalni razvoj.

„Držimo da su ljudi upravo najveći resurs kojemu trebamo dati na značaju. Sve svoje kapacitete i resurse doista želimo staviti na raspolaganje razvoja i poboljšanja investicijske klime u našem gradu, razvoja gospopdarstva, otvaranja novih prostora, novih prilika suradnje nas, gradske uprave, naših gospodarstvenika, naše dijaspore“, istaknuo je Darko Čondrić, gradonačelnik Livna (HDZBiH).

A sve s ciljem stvaranja boljih životnih i gospodarskih prilika u Livnu. Forum je bio prilika da se čuju iskustva investitora koji su se odlučili vratiti i pokrenuti biznis u svom rodnom kraju.

„Pokrenuo sam farmu s prijeteljem Amerikancem prije sedam godina, krenuli smo od nule i drago mi je ako možemo biti primjer dobre prakse drugima. Moja poruka svim potencijalnim investitorima iz dijaspore je da se ne boje, da je Livno i Kanton 10 jedno pozitivno mjesto za investicije“, kaže Mate Omazić, osnivač farme Podhum Livno.

Hrvatsko-švicarski gospodarski klub nastoji povezati poduzeća iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine s onima u Švicarskoj. Kodeksu tajnosti unatoč, prezentirali su pozitivan primjer tvrtke iz Livna koja uvozi materijal iz Hrvatske, a koristi ga tvrtka u Vitezu.

„Tvrtka Maks pravi prozore i specijalna vrata i dosta se dobro prodaju u Švicarskoj. Specifičnost koja je jako vrijedna da se spomene je da je tvrtka Maks bila među prvima koja je dobila certifikat za jedna protupožarna vrata u Švicarskoj, na švicarskom tržištu“, naglasio je Niko Radat, predstavnik Hrvatsko-švicarskog gospodarskog kluba.

A mogućnosti za suradnju dijaspore s Bosnom i Hercegovinom je napretek.

„Naši članovi rade od A do Ž - imamo ljude koji su u metalurgiji, u IT sektoru, osiguranjima, imamo ljude iz turistike. Metalurgija je nešto gdje Bosna i Hercegovina može ponudit puno toga“, dodaje Radat.

Na poslovnom forumu predstavljen je videomaterijal o mogućnostima ulaganja u Livnu kao i olakšice koje Grad nudi poduzetnicima.

federalna.ba

Diaspora Invest Livno
vrtići Livno finansiranje
0 13.05.2024 10:24
Franjevački muzej i galerija Gorica Livno Livno
0 21.04.2024 19:07
Livno Kanton 10 izbori Hrvatska
0 16.04.2024 17:42
Srednja strukovna škola Livno
0 27.03.2024 19:00