videoprilog Anela Husnića (Dnevnik 2)

Posljednji as u Čovićevom rukavu - vodi li spajanje u razdvajanje?

Procedure, vjerujemo, neće biti problem kada na red dođu prijedlozi od stranačkog interesa. Novi takav u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine najavljuje HDZ BiH. Cilj - teritorijalna reorganizacija države. Realizaciju zaključka HNS-a članice najavljuju na dva fronta?

Delegat u državnom Domu naroda Bariša Čolak najavio je sljedeće poteze HNS-a, produžene ruke HDZ-a BiH. U februaru donesen, posljednjih dana sve više spominjan 7. zaključak HNS-a konačno bi mogao biti pokrenut. Teritorijalna i institucionalna reorganizacija Bosne i Hercegovine. Pravdaju to načelima federalizma. Cilj isti: legitimno predstavljanje.

“Tu treba napraviti pravne i politiičke korake i bez imalo dvojbe ti koraci moraju biti u skladu, prije svega, s evropskim standardima, međunarodnim konvencijama. Naravno da moraju biti i u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine. Sve drugo bi vodilo nečemu što bi moglo izazvati još veće tenzije u Bosni i Hercegovini i naravno da smo svjesni da mi to sami ne možemo napraviti, da zato treba politička volja i drugih u Bosni i Hercegovini”, rekao je Čolak.

Volje nema, izbora, jasno je, ima. Pa su planovi aktivirani, i opet sve u skladu s Ustavom i pravilima. Izborni zakon po volji HDZ-a nisu dobili. Pa će pred glasače teritorijalnom reorganizacijom. Zasad, prijedlog i mjesto poznati. Ne i vrijeme.

“Mi mi smo preozbiljni da bi to tek tako bilo upućeno u parlamentarnu proceduru. Morate znati Ustav i ustavni ustroj Bosne i Hercegovine. Mi ništa nećemo napraviti suprotno Ustavu. Tako da, nemojte se brinuti”, poručila je Lidija Bradara, delegat u Domu naroda PSBiH (HDZBiH).

I ne brinu se. Ako ne prođe na jednom frontu, ima drugi - Federalni parlament. Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kaže da će već na sljedećoj sjednici otpočeti proces zbližavanja kantona, što bi vremenom dovelo do spajanja.

“Imamo zastupnike na razini Federacije, pa ćemo pokrenuti sve procedure koje bude trebalo pokrenuti ako dođe do daljne uzurpacije hrvatskih pozicija, odnosno, ako neko uzme sebi za pravo da bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, kroz nametnutu trećinu u Domu naroda Federacije pokuša konstituirati vlast na razini Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine, odnosno, ako sebi neko uzme za pravo da Dom naroda Bosne i Hercegovine pokuša nasilu oteti Hrvatima”, istakao je Cvitanović.

Na koji način, i vodi li spajanje u razdvajanje? Ili je ovo tek posljednji as u rukavu Dragana Čovića. Opcija mu je ponestalo, tvrde oni za koje nema mjesta u HNS-u.

“Gospodin Čović više ne može. On ima samo dvije opcije: krenuti u radikalizaciju ili se povući iz politike”, ocjenjuje Živko Budimir.

“Sumnjam da će itko pametan ulaziti u ovaku jednu avanturu jer svi su svjesni kakve kazne mogu slijediti za pokušaj državnog udara, a ovo što oni pokušavaju bi vodilo ka tome”, smatra Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke.

Radikalnim potezima do potencijalne izborne pobjede. Poteze koji vode ka radikalizaciji u režiji HNS-a vidjeli smo već u kampanjama Milorada Dodik, koji godinama unazad izbore dobija secesionističkim prijetnjama i pumpanjem nacionalnih mišića.

federalna.ba

HNS Dragan Čović