Poslije tromjesečne pauze nastavljeno suđenje Netanyahuu za korupciju
(Izvor: EPA/ABIR SULTAN)

Poslije tromjesečne pauze nastavljeno suđenje Netanyahuu za korupciju

Suđenje za korupciju bivšem premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu nastavljeno je danas, poslije tromjesečne pauze, unakrsnim ispitivanjem bivšeg direktora web-sitea Walla Ilana Yeshue.

Netanyahu, sada vođa opozicije, nije došao u jerusalemski okružni sud na ročište, jer mu je dozvoljeno da ne prisustvuje. Yeshua je prvi i glavni svjedok u takozvanom Slučaju 4000, u kome se bivši premijer optužuje za zloupotrebu položaja dok je bio premijer i ministar komunikacija od 2014. do 2017. godine, navode izraelski mediji.

Netanyahuovi advokati se nadaju da će dokazati da on nije imao poseban tretman u izvještajima tog novinskog sitea. Netanyahu je optužen da je koristio svoj položaj da nelegalno doprinese poslovnim interesima Shaula Elowicha, glavnog akcionara u telekomunikacionom gigantu Bezek.

U zamjenu za to Elowich je navodno obezbijedio da se o Netanyahuu i njegovoj porodici povoljno izvještava na web siteu kompanije i dopuštao saradnicima tadašnjeg premijera i članovima njegove familije da utiču na sadržaj uvodnika i politiku sitea.

Odbrana pokušava da dokaže da su, suprotno onome što tvrdi glavni svjedok, naredbe stizale ne samo od Netanyahua već i drugih političara, biznismena i kompanija.

Advokati odbrane su tvrdili da im nisu dati svi snimci razgovora sa telefona bivšeg direktora web sitea i tražili su više vremena za pripremanje svih neophodnih dokaza, zato je suđenje prekinuto na tri mjeseca.

Novi dokazi sugerišu da su tokom izborne kampanje 2013. i 2015. godine uspostavljene veze između Yeshue i nekolicine političara i visokih zavničnika koji su vodili računa o budžetu za reklamiranje raznih partija na web siteu. U zamjenu za plaćanje reklama site je povoljno izvještavao o tim partijama.

Bivši zamjenik vrhovnog tužica Yehošua Reznik ocijenio je međutim da postoji značajna razlika jer se o Netanyahuu, u slučaju da je tvrdnja tužilaca tačna, povoljno izvještavalo u zamjenu za donošenje propisa u njegovoj nadležnosti što se smatra mitom.

Netanyahuu se sudi za mito, prevaru i zloupotrebu položaja u tom slučaju, a Elowichu i njegovoj supruzi za mito.

Suđenje će se kasnije usredsrediti na druge slučajeve protiv bivšeg premijera.

On je optužen da je primao skupe poklone od milijardera, te za dogovor sa vlasnikom tiražnog dnevnika Yediot ahronota, Arnonom Mozesom, za pozitivno izvještavanje u zamjenu za slabljenje rivalskog lista.

federalna.ba/Beta

Benjamin Netanyahu suđenje mito
British American Tobacco Robert Mugabe mito
0 13.09.2021 09:55
suđenje terorizam Pariz Salah Abdeslam
0 09.09.2021 15:27
Francuska suđenje terorizam
0 08.09.2021 12:12
Edin Zejćirović ubistvo optuženi suđenje
0 02.09.2021 15:51
Darko Elez suđenje
0 02.09.2021 13:20