videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Posebna sjednica NSRS-a 1. februara

Kao što je već danima najavljivano, tokom sljedeće sedmice biće održana još jedna posebna sjednica NSRS, na kojoj će se raspravljati  o trenutnoj krizi u BiH. Formalni predlagač je  predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović, koji je danas održao i sjednicu kolegijuma. Da li će skupština Republike Srpske povući sporne zaključke, da li će se srpski predstavnici vratiti u institucije BiH i šta uopšte treba očekivati?

Tema je opšta, ali detalji su nepoznati.  Političko-ekonomska  situacija u Bosni i Hercegovini jedina je tačka dnevnog reda nove posebne sjednice NSRS, koja je na programu već u utorak, 1. februara. U dostavljenom materijalu tek opis aktuelnog stanja i problema.

„Ovu sjednicu sam zakazao iz motiva da otvorimo mogućnost dijaloga na svim nivoima u BiH, jer vidite da u posljednjih nekoliko mjeseci politička scena je poprilično zatrovana, nema razgovora, svako komentariše nešto na svoj način, ne čujući i ne uvažavajući drugog i drugačijeg i mislim da je ovo prilika da u NSRS iznesemo svoja viđenja”, kazao je  Čubrilović (DEMOS).

Što više posebnih sjednica, sve je manje Republike Srpske, a sve više Bosne i Hercegovine, komentarišu u opozicionim redovima. Vlast se zaglavila u neznanju,  a posebna sjednica je pokušaj izvlačenja iz trenutne situacije, smatraju u SDS-u.

„Ona rješenja koja nudi Dodik za nas su neprihvatljiva. To je alibi za njega lično, a to je da se donese kao neki posebni zakon, pa će on nakon toga odlučiti da se vrati u institucije. Mi smo protiv toga. To je pokušaj izvlačenja samo njega, ostaje Inckov zakon, a dodaje se hibridni zakon“, tvrdi Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Poslanik DNS-a Ranko Ivić navodi kako su posebne sjednice koje su bile do sada zakazivane uglavnom imale nekakve zaključke: „Ova sjednica je zakazana bez zaključaka što može govoriti o ozbiljnosti ove sjednice“. Dodaje kako se od početka o ovome trebalo razgovarati u  institucijama BiH: „Ako uzmemo to da je SNSD u koaliciji sa SDA i HDZ, oni su mogli vrlo kvalitetno u Savjetu ministara, u Parlamentu BiH, u Domu naroda da završe ovo pitanje“.

SNSD i dalje stoji iza tvrdnje da uslovi za povratak u institucije BiH nisu nestali, kaže Milorad Dodik. Ipak, predložiće zakon kojim bi se zloupotreba priče o genocidu kažnjavala. Dodaje da je Narodna skupština ključno mjesto za razgovor i  da nema promjene politike: „Ono što je Ustavom dato RS-u da se u RS-u to reguliše, tako da ćemo mi u narednom vremenu na dnevni red staviti pitanje imovine na sjednici koja će biti u prvoj polovini februara i stavićemo i pitanje VSTS-a RS-a u formi nacrta i o tome ćemo raspravljati“.

Na predstojećoj posebnoj sjednici predviđeno je da se poslanicima obrate predsjednici parlamentarnih stranaka, a svoj dolazak je potvrdio i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, dok je predsjednik SDA Bakir Izetbegović još ranije odbio poziv da prisustvuje ovoj sjednici.

federalna.ba

NSRS posebna sjednica
NSRS dnevni red Nacrt zakona o pravima boraca
0 26.04.2022 18:24
NSRS posebna sjednica NSRS
0 12.04.2022 18:31
NSRS Zakon o nepokretnoj imovini RS
0 11.04.2022 22:14
NSRS Predsjedništvo BiH Milorad Dodik
0 11.04.2022 13:02