videoprilog Matiasa Zečevića (Federacija danas)

Posavski poljoprivrednici negovduju zbog Nacrta zakona o poljoprivrednom zemljištu

U Domaljevcu je danas zasjedala Skupština Posavskog kantona. Posebnu pažnju izazvala je tačka o Nacrtu zakona o poljoprivrednom zemljištu u tom kantonu jer je u Odžaku već dvije godine državno zemljište neobrađeno.

Posavski poljoprivrednici umjesto na njivi, danas na mirnom okupljanju ispred zgrade Skupštine zbog usvajanja Nacrta zakona o poljoprivrednom zemljištu. Naime, već dvije godine oko 1.600 hektara državnog zemljišta u Odžaku je neobrađeno, a poljoprivrednici smatraju kako se kreće u izradu zakona koji će pogodovati stranoj firmi koja je do sada obrađivala zemlju.

„1.600 hektara zemlje da se ne obrađuje, to je sramno i za politiku i za državu i za sviju. Ljudi mole da uđu posjed i da rade, neko im ne da", navodi Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH.

„Osobno smatram da nema razloga za brigu poljoprivrednika na razini Posavskog kantona jer se radi o donošenju tek nacrta o poljoprivredno zemljištu u Posavskom kantonu nakon kojeg će uslijediti javna rasprava", kaže Blaž Župarić, predsjednik skupštine Posavskog kantona.

Poljoprivrednici tvrde kako se uzastopno donose pravno neodrživi zakoni te kako će ustrajati u svojoj borbi za pravednu dodjelu zemljišta.

„I mi ćemo vjerojatno morati potražiti pravdu na višim sudskim instancama kao što je to bilo i u prethodnom periodu", upozorava dopredsjednik Udruge poljoprivrednika Žito iz Odžaka Šimo Vranjić.

Za nacrt zakona glasovali su vladajući HDZBiH i SDP, te neke oporbene stranke kao što je stranka Neovisni-nezavisni i HDZ 1990. Protiv je bio klub zastupnika SDA i zastupnik iz HRS-a.

„Ovim zakonom se pokušava pogodovati velikim korporacijama da se izbace mali domaći poljoprivrednici s područja općine Odžak", smatra Drago Zečević, zastupnik u Skupštini Posavskog kantona.

„Imali smo pokušaje davanja zemlje u koncesiju gdje nas se na isti način ubjeđivalo da je to ispravno. Mi smatramo da želju domaću trebaju koristiti isključivo domaći ljudi", istakao je Anes Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA.

Predsjednik Skupštine uvjerava kako zakon nikoga neće ošteti, a poljoprivrednici ne vjeruju političarima i kažu da rade protiv njih.

„Uvjeravam vas da zakon ne smije biti donesen na štetu onih koji se tiče i koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom na području Posavskog kantona.“

U narednom periodu će se održati javne rasprave o ovom zakonu.

federalna.ba

Posavski kanton poljoprivrednici
poljoprivreda poljoprivrednici poljoprivredna proizvodnja Zenica EU4agri
0 06.06.2023 22:14
poljoprivreda poljoprivrednici poplave poplava cijene
0 03.06.2023 22:03
Posavski kanton Željko Nedić
0 03.06.2023 09:31
poljoprivrednici Srbija sporazum
0 22.05.2023 12:19
Srbija poljoprivrednici protest
0 20.05.2023 19:12