videoprilog Mire Sirovine (Federacija danas)

Posavski Kopački rit

Predstavljmo prirodni fenomen močvara koje kriju brojne endemske vrste uz rijeke Bosnu i Savu na sjeveru BiH. Istraživači i ekolozi ovdje imaju pune ruke posla, a naša ekipa iz Posavine provjerila je koliko je ovaj potencijal iskorišten u turističke svrhe, ali i dostupan široj javnosti.

Naša zemlja je kao rijetko koja bogata biodivirzitetom. Na prostoru općine Šamac kompleks bara Tišina-Odmut nakon više od deset godina upornog angažmana Društva za zaštitu biodiverziteta proglašen je zaštićenom zonom i to je projekt koji bi mogao biti primjer i drugim lokalnim sredinama kako se štiti priroda.

“Sve naše aktivnosti počele su oko 2008. godine i usmjerene su na zaustavljanje negativnih procesa nestajanja ovakvih područja - močvarnih staništa, u cijeloj Posavini, a posebno na našem području, gdje nepobitno nestaju”, priča Jovica Sjenčić, predsjednik Društva za istraživanje zaštite biodiverziteta iz Banje Luke.

Sjenčić navodi kako tu postoje tri do četiri globalno ugrožene vrste ptica, kao i da ima blizu dvjesto vrsta močvarnih biljaka: “Ja bih izdvojio samo jednu vrstu, raznorotku, jednu vrstu paprati, sličnu djetelini, koja opstaje samo na ovom području i na još tri četiri lokaliteta“.

Mozaik močvara podržan je i iz europskih donacija. Također, podrška je data i organskoj poljoprivredi te prirodnom uzgoju goveda .

“Treba prići organskoj poljoprivredi koja ne samo da ne bi oštećivala ove vodene i druge strukture bare nego bi obogaćivala čitavo ovo područje”, kaže Ivo Blažanović, iz Služba razvoja Općine Šamac.

Cilj projekata je sačuvati tradiciju i razviti eko-turizam.

“Trudit ćemo se da razvijamo eko-turizam kroz osmatranje zaštićenih vrsta, fotografiranje, izletišta, razvijanje organske proizvodnje i svega toga što nosi zajedno sa ovim zaštićenim područjem”, nabraja Slađana Mišić, načelnica Službe za lokalno ekonomski razvoj Općine Šamac.

Đuro Ivanović mještanin je Grebnica: “Vidim u zadnje vrijeme i povećan interes Općine Šamac, i načelnika i njegovog kabineta. Uz njihovu pomoć i pomoć naše mjesne zajednice i svih međunarodnih donatora, mislimo ćemo ovdje oživjeti i napraviti turističku destinaciju”.

Zaštita prirode u Posavini prelazi entitetske granice te bi uskoro trebalo doći i do oživljavanja zapuštene bare Starača koju nazivaju ‘posavski Kopački rit’. Taj bogati krajolik u općini Odžak ima veliki potencijal i šteta je da ostane neiskorišten.

federalna.ba

Tišina-Odmut