Portugalska policija upala u kancelariju premijera i druga ministarstva
(Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER)

Portugalska policija upala u kancelariju premijera i druga ministarstva

Policijski službenici raspoređeni su u utorak ujutro širom Portugala kako bi pretražili 42 odvojene lokacije, uključujući kancelariju premijera, firme i ministarstva, potvrdilo je državno tužilaštvo.

Vitor Escaria, šef kabineta premijera Antonija Koste, i bliski konsultant Diogo Lacerda Machado, zajedno s dvojicom poslovnih rukovoditelja i advokatom, također su privedeni.

Iz ureda državnog tužioca navedeno je da su racije povezane s istragom o potencijalnim malverzacijama, korupciji i trgovanju utjecajem u vezi s koncesijama litijuma i data centara.

Policija je izvršila racije u domovima, advokatskim kancelarijama, preduzećima, gradskoj vijećnici Sinesa, kao i nacionalnim institucijama poput kabineta premijera, te ministarstvima okoliša i infrastrukture.

U nečemu što bi mogla biti nova politička kriza, premijer Costa je otkazao ranije dogovorene sastanke i sastao se s predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom.

Opozicionari već pozivaju Kostu da se povuče s vlasti.

Rui Rocha, lider desničarske Liberalne inicijative, zatražio je od predsjednika da raspusti parlament, jer "ne mogu imati premijera na funkciji s njegovim užim krugom koji je upleten u tako ozbiljnu istragu".

"Korupcija se širi i uništava temelje zemlje. Antonio Kosta nije u poziciji da nastavi da vlada", rekao je lider krajnje desničarske stranke Chega Andre Ventura.

Zabrinutost su izrazili i članovi portugalske ljevice.

"Pravda mora biti brza i poštena, bez obzira na to koga boli", rekao je Pedro Filipe Soares iz lijevog bloka, ističući da "ima još mnogo toga što se mora znati".

Izvori u Ministarstvu životne sredine i kabinetu premijera potvrdili su racije u izjavi za novinsku agenciju Lusa, ali su odbili da komentarišu detalje.

federalna.ba/AA

Portugal policija premijer racija