Portugal dopustio zaraženim koronavirusom da dođu na glasačka mjesta
(Izvor: EPA-EFE/MARIO CRUZ)

Portugal dopustio zaraženim koronavirusom da dođu na glasačka mjesta

Portugalskim glasačima zaraženim s COVID-19 ili onima koji su u izolaciji zbog izloženosti virusu bit će dopušteno da napuštaju domove kako bi glasali na prijevremenim izborima 30. januara, saopćila je vlada u srijedu.

Objava je uslijedila dan nakon što je Portugal, koji je vakcinisao skoro 90 posto od svojih 10 miliona stanovnika, izvijestio o rekordnoj dnevnoj cifri od 43.29 zaraženih s COVID-19, potaknutoj brzo širećom omikron varijantom.

Brojke primljenih u bolnice i preminulih znatno su, ipak, niže od onih zabilježenih u prethodnim vrhuncima epidemije.

Ministrica unutrašnjih poslova Francisca Van Dunem izjavila je na konferenciji za novinare da bi glasači koji su u karantinu trebali izlaziti na glasačka mjesta samo u periodu od 18 do 19 sati, tražeći od onih koji nisu zaraženi da glasaju prije tog vremena.

Preporuka nije obavezujuća. Oni koji su zaraženi moraju nositi maske na licu, držati fizičku distancu i jedino mogu napuštati svoje domove radi odlaska na glasanje.

Osoblje na glasačkim mjestima dobit će zaštitnu opremu.

- Potreban nam je društveni pakt koji bi omogućio svima da sigurno glasaju – kazala je Van Dunem, tražeći od onih u izolaciji da ne koriste gradski saobraćaj za odlazak na glasačka mjesta i da umjesto toga koriste vlastita vozila.

Prijevremeni izbori su sazvani nakon što je parlament obio prijedlog budžeta za 2022. manjinske socijalističke vlade premijera Antonia Coste, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Portugal izbori