Portreti – Valerija Skrinjar Tvrz, drugi dio

**
U malom slovenačkom mjestu Zagorje ob Savi, novembra 1928.godine rođena je književnica, partizanka, drugarica Valerija Skrinjar Tvrz. Od milja zvana Valči. 
Za ratni dio biografije Valerije Skrinjar Tvrz bitna je Menina planina. Menina planina kraški je predio – pašnjak u jugozapadnom dijelu Kamniško-Savinjskih Alpa, na prosječnoj nadmorskoj visini od 1200 – 1450 metara. Menina je dobila ime po monasima iz Gornjeg dvorca benedktinskog samostana kojem je, kao feud, pripadala zajedno sa Gornjosavinjskom dolinom. Benediktinski samostan danas je crkva Svetog Mohora i Fortunata. Bitka na Menini planini dešavala se polovinom marta 1945.godine i smatra se epopejom slovenačkog partizanstva. Bila je to jedna od posljednjih većih borbi na tom području  i s pravom se smatra istorijskom bitkom. Tada je oko pet stotina partizana bilo u obruču od preko 12 hiljada vojnika SS-divizije Galizien. Valerija Skrinjar bila je tada šifrantica u operativnom štabu 6.slovenačke narodnooslobodlačke udarne brigade „Slavko Šlander“ i 11.slovenačke narodnooslobodilačke brigade „Miloš Zidanšek“ pod zapovjedništvom komandanta Franca Severja zvanog Frante. Prije nekoliko godina reditelj i scenarista Dejan Babosek režirao je film "Proboj", prema knjizi "Past na Menini planini" partizanskog komandanta Franca Severja. U filmu je osim  komandanta, kurira Franka Bere, radiotelegrafiste Rudija Fajfera i mitraljesca Jožeta Strniše, govorila i Valerija Skrinjar. 
**
Valerija Škrinjar-Tvrz bila je doajenka i u novinarstvu i u književnosti. U redakciji lista „Oslobođenje“, bila je među rijetkim ženama-novinarkama. Odlikovana je  Ordenom bratstva i jedinstva i Ordenom rada sa srebrnim vijencem; bila je najstarija članica Društva pisaca BiH, a od Udruženja izdavača i štampara BiH 2012.godine dobila je nagradu za životno djelo; na Manifestaciji „Vezeni most“, u Tuzli, 2021.godine dobila je Nagradu „Mali princ“.
Valerija Skrinjar Tvrz napisala je trilogiju o rudarima iz rodnog Zagorja ob Savi i za to dobila „Grunovu plaketu“. Napisala je i knjige – „Bosonoga“, “Partizanka Valja”, „Drugačija proljeća“, “I sunce ima pjege”, „Bajka o dvije kapi“, “Melem divljih trava”, „Čarna planina“, “Dobri Duško i mi”, „Priznanje“, „Označena ljubav“, „Orao ne leti u krletki“,  „Rolanov krug“, „Melem divljih trava“, i mnoge, mnoge druge. 
**
Za medij radija Valerija Skrinjar napisala je desetak radio-igara za djecu. Bilo je to u vrijeme iznimno plodne i vrlo ozbiljne produkcije ovih radiofonsnkih sadržaja na Radiju Sarajevo. U arhivu Javnog servisa nalazimo radio-igre za djecu autorice Valerije Skrinjar – „Dogodovštine Džepića skitnice“, „Poruka druga Petra“, „Titovka“, „Zlatna prašina konja bijelca“, „Zlatna jabuka“, „Svemirska posjeta“ ... U ovim igrama uloge su imali članovi Dječije radiodramske grupe Radija Sarajevo, te većina glumaca sarajevskih pozorišta – Kaća Dorić, Sead Bejtović, Nada Pani, Zvonko Zrnčić, Ratko Petković, Sonja Milić i drugi. Ako je bilo potrebno, posebno se komponirala muzika i songovi.
**
Sa partizankom, drugaricom, književnicom Valerijom Skrinjar Tvrz razgovarala sam u aprilu 2023.godine, za vrijeme Sajma knjiga i učila u sarajevskoj Skenderiji. Tada je promovirana njena „Trilogija o Bosni“, u izdanju Izdavačke kuće „Lijepa riječ“ iz Tuzle, i to djelo je proglašeno najboljim izdavačkim projektom za 2022.godinu.
Nekoliko mjeseci nakon toga, u julu 2023.godine, u Ljubljani, preminula je partizanka/šifrantica, drugarica, književnica Valerija Skrinjar Tvrz, naša Valči. Slava joj i veliko hvala!
**
Autorica Serijala Portreti – Selma Dizdar
Ton-majstor – Šerkan Cakić
Foto - en.m.wikipedia.org – Valerija Skrinjar Tvrz

 

 

Xavi Hernandez Barcelona
0 24.05.2024 14:31
Kelly Rowland Cannes
0 24.05.2024 14:09
Madžid Šošić HNK Hajduk Fudbalska reprezentacija BiH
0 24.05.2024 13:58
Sarajevo Photography festival
0 24.05.2024 13:50