Porsche BH uručio 'zeleni ključ' Sarajevo Film Festivalu

Porsche BH uručio 'zeleni ključ' Sarajevo Film Festivalu

Simboličnim uručenjem "zelenog ključa" direktora Porschea BH Senada Olovčića direktoru Sarajevo Film Festivala Jovanu Marjanoviću, ozvaničen je početak saradnje Porschea BH i Sarajevo Film Festivala.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, "zeleni ključ" simbolizira ključeve za električna vozila, odnosno zelenu energiju, koja će od ove godine biti uključena u Festival i saradnju s ciljem osiguranja čišćeg grada za vrijeme Festivala.

Direktor kompanije Porsche BH Senad Olovčić naglasio je da ovu kompaniju raduje predstojeća saradnja i inicijativa za energetsku odgovornost.

- Nova strategija uprave Sarajevo Film Festivala i prelazak na zelenu energiju potaknula nas je da podržimo ovaj najznačajniji kulturni događaj u našoj zemlji, stavljajući na raspolaganje osam električnih i dva hibridna vozila. Kao kompanija ulažemo velike napore u implementaciju elektromobilnosti u BiH i ovo je još jedan korak na tom putu. Koristeći električna i hibridna vozila Volkswagen grupacije, među kojima su Porsche Taycan, Audi e-tron, Volkswagen ID3 i ID4, te SEAT Tarraco hybrid i VW Tiguan hybrid, spriječit ćemo da između 20 i 25 tona CO2 tokom trajanja Sarajevo Film Festivala bude emitovano u zrak koji dišemo - kazao je Olovčić.

Ističe da su u Porsche BH ponosni što doprinose dekarbonizaciji Sarajevo Film Festivala i boljoj kvaliteti zraka u našem gradu, te napominje da strategija Volkswagen koncerna do 2030. godine predviđa da će 70 posto evropskih automobila biti elektrificirani.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović napominje da je Sarajevo Film Festival ranije pokrenuo ekološku inicijativu "Green Festival", u okviru koje uvodi ekološke mjere s ciljem smanjenja negativnog utjecaja na životnu sredinu i podizanja svijesti o značaju ekološki odgovornog ponašanja.

- Ove godine, zahvaljujući našem novom partneru Porscheu, korištenjem električnih i hibridnih vozila, imat ćemo za 50 posto manje emitiranje CO2. To znači čišći zrak u našem gradu. Naš je cilj, nadamo se do sljedećeg Festivala, nulta stopa onečišćenja i čišći zrak za našu publiku i za sve nas. Naravno, mi smo filmski festival, pa je planirano i niz programskih aktivnosti u cilju povećanja ekološke osviještenosti, a tu spadaju panel diskusije u kojima filmski profesionalci i savjetnici za zaštitu životne sredine zagovaraju ekološke politike koje će filmsku industriju učiniti ekološki odgovornijom - kazao je.

Dodaje da je cilj Sarajevo Film Festivala uvesti eko mjere koje će motivisati i druge segmente industrije transporta na uvođenje ekoloških mjera.

Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.

federalna.ba/Fena

SFF Sarajevo film festival Porsche BH
SFF Sajam istinitih priča
0 14.02.2023 11:56
Sarajevo film festival Fondacija Friedrich Ebert - Dijalog za jugoistočnu Europu "Suočavanje s prošlošću/sadašnjošću"
0 09.02.2023 18:05