"Porodični magazin" u viteškoj Nanića dolini hrabrih heroja uz krajišku porodicu Udruženja žena “Izvor” Bužim

Urednica i voditeljica emisije Aida Hadžiabdić

Mislima dodirujemo sjeverozapad naše Bosne i Hercegovine. Na istoku naših misli Bosanska Krupa, na jugu Cazin, na zapadu ali i na sjeveru Velika Kladuša. Dočekuju nas Radoč, Čorkovaća, Konjodor, Veliko brdo, Lubarda, Čajino brdo. Tražimo Bužim, Bužimsku tvrdjavu, Čavski grad. Tražimo godinu 1251. u kojoj se nizao kamen koji je stvarao tvrđavu, ali i godinu 1992. koja je iznjedrila bužimske heroje.
Želimo umiti lice na izvoru ljekovite vode Svetinja – Ibret vrela. Kazat će neznani dobronamjernik kako voda sama odluči teći u određeno vrijeme i to svake godine oko podneva. Kazat će da se to događa na šesti dan mjeseca maja. Kazat će neznani dobronamjernik da se ta ljekovita voda zahvata sa izvora i nakon što sumrak isprati dan na počinak, koristi se za liječenje našeg vida. Vidimo uz ljekoviti izvor i lijepo Bužimsko jezero, zagonetnu tminu pećine koja čuva stoljetne tajne. 
Tražimo Bužim mislima i pronalazimo ga u Nanića dolini heroja, uz misao o herojstvu ovoga grada i njegovog sina i njegovih drugara. Misao o hrabrom Izetu Naniću, komandantu 505. viteške brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovački brigadni general. S poštovanjem uz nezaborav na časni život heroja i njegovih hrabrih saboraca 
U Bužimu smo, želeći učiniti Radio FBiH drugarom Udruženju "Izvor" koje je, kako kaže dobronamjernik s početka priče, ljekovit poput   izvora ljekovite vode Svetinja. Očekuje nas Ibret vrelo. Očekuje nas “Izvor”. Bužimski izvor života.
Udruženja žena "Izvor" iz Bužima čuva svoju vrijednu nagradu koju su članice dobile na Sajmu poljoprivrede, privrede i turizma u Mostaru kada su osvojile prestižnu nagradu "Zlatna trešnja". Vrijedne su to čuvarice tradicije Bosne i Hercegovine koje predstavljanju svoju općinu na brojnim sajmovima i manifestacijama, čuvajući osebujni krajiški identitet u Udruženju koje je uzorni primjer druženja i prijateljstva, čuvanja od zaborava starih običaja i njegovanje izrade ručnih radova, uz humanitarno djelovanje i učešće na izložbama narodnih rukotvorina. “Izvor” je jedna velika porodica u kojoj svi imaju mjesto i zaduženje prema svojim sposobnostima i potrebama. Svako je u nečemu bolji. Članice se natječu u činjenju dobra, a mnogo je dobra ako smo osamnaest godina zajedno i ako znamo koliko smo promijenile život u našoj lokalnoj zajednici, poboljšale kvalitet življenja u našim porodicama, učinile sebi život ljepšim i kvalitetnijim… -  navodi predsjednica Udruženja Jasmira Mehić uz predsjednicu Skupštine  Hasibu Mamić. 

 “Porodični magazin”, utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati.