“Porodični magazin” perom sjećanja ispisuje priču o "Ratnim ljubavima" Udruženja "Sarajevo - susret kultura"…

Urednica i voditeljica emisije Aida Hadžiabdić


“Bilo je to vrijeme ruža što rasle su za nas, draga
Kad smo prvo cvijeće brali, kad smo samo znali
Za sunca sjaj ja i ti, govor cvijeća, šapat taj
Ti i ja tad smo znali sreću nać’.

Bio je to svijet stvoren radi nas, bila si ti zbog koje svitaše dan
Bila si ti i bila je ljubav sad znam da bila si ti sav život moj
Bilo je to vrijeme ruža što rasle su za nas draga
Kad smo prvo cvijeće brali, kad smo samo znali za sunca sjaj.”

Indexi

Priča "Ratne ljubavi" Udruženja "Sarajevo - susret kultura" koncipirana je kao svjedočenje koje kulturom i različitim umjetničkim izrazima prikazuje ratno Sarajevo kroz zapise o ljubavi i slobodi parova koji su ovjekovječili tu ljubav tokom rata u razdoblju od 1992. do 1995. godine. Udruženje "Sarajevo susret kultura" u BKC-u Sarajevo predstavit će 10. maja 2024. godine izložbu posvećenu ratnim sarajevskim ljubavima. Izložba će obuhvatiiti ratne fotografije parova, kao i ljubavne priče parova čija je ljubav začeta u opkoljenom Sarajevu.
Inicijatorica projekta je dr Sanela Klarić kazala je kako je ljubav nešto što nas je održalo u ratu, navodeći da su ratne sarajevske ljubavi priča o istinskoj ljubavi jer tada nisu postojali nikakvi interesi. Pričom o ratnim ljubavima otvaraju se i drugi slojevi tadašnjeg Sarajeva.
“Mislim da će ovaj projekat otvoriti priče o tome koliko smo iz ljubavi sa svijećama radili i predstave, koliko smo imali koncerata. Ideja je i da 10. maja kada budemo otvarali izložbu imamo i koncerte onih grupa koje su tada u Sarajevu svirale…”
Predsjednik Udruženja prof. Dino Mujkić uputio je poziv parovima koji žele da priča o njihovoj ljubavi i hrabrosti bude ispričana i pretočena u izložbu, uz svoju priču upute i skenirane fotografije iz perioda ’92. -’95. na adresu info@smoc.ba.


"Da je barem ona strašna, po poniženju ni sa čim uporediva 1993. godina kada nismo imali ničeg sem jedno drugog. Barem da je ta strašna, ta milion puta prokleta 1993. godina! Još punih pet godina mogao bih da te gledam i da te držim za ruku!"

Izet Kiko Sarajlić

 


“Porodični magazin” Radija Federacije BiH, utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati.