videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

Pored borbe za jezik, povratnike u Liplje i Snagovo muče i infrastrukturni problemi

Egzistencija povratničkih naselja u Zvorniku zavisi od poljoprivrede i donacija. Tako bi se, ukratko, mogao opisati način života mještana zvorničkih sela Snagovo i Liplje, koji, kako sami kažu, preživljavaju od danas do sutra. Proteklih se godina intenzivno radilo na povratku, ali na održivom opstanku u nedovoljnoj mjeri.

Gotovo svako domaćinstvo sela Snagovo izgleda isto: kuće obnovljene, ali prazne. Djece je, kažu, sve manje, a mladi odlaze "trbuhom za kruhom". Mještani žive od poljoprivrede i rada na svojim imanjima.

"Teško, nezaposlenost je i pretežno poljoprivredom, kako se ko stigne baviti. Posijali smo dulum krastavca i imam plastenik 100 kvadrata, za svoje potrebe i imamo otkup krastavca. Malo još da se doda i može da se preživi nekako. Moramo, nije da može", priča Nermin Fejzić.

Školu na području ove mjesne zajednice pohađa oko 30 učenika. Sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica nedavno je i renovirana.

"Svaki put nešto donesem učenicima da ih dodatno obradujemo i raduje me da ovaj objekat danas izgleda lijepo i primjereno, da djeca koja prisustvuju nastavi nisu više u hladnim prostorijama i da dalje stječu svoja znanja u ovoj školi koja im je najbliža", kaže Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH (SDA).

Povratnička naselja imaju problem nedostatka vode u ljetnim mjesecima, koje ili nema ili je bakteriološki neispravna. Upravo u susjednom mjestu - Liplje, područna osnovna škola ima takav problem.

"Voda u bazenu je zagađena bakterijom ešerihija koli, to mi je u školi potvrđeno. Onda su rekli da su našli rješenje: da dovoze djeci flaširanu vodu. Upozorio sam ih da djeca peru ruke tom vodom iz bazena. Radili smo neki projekat priključenja na gradski vod, da djeca ovdje imaju čistu, pitku vodu", ističe Husein Sačević.

Osim infrastrukturnih problema, borba roditelja djece škole u Liplju u vezi s nazivom jezika još nije dobila svoj epilog. Tokom sutrašnjeg dana trebalo bi da bude održan još jedan u nizu sastanaka roditelja i nadležnih da bi razgovarali o aktuelnim pitanjima.

federalna.ba

Liplje Snagovo povratnici
Liplje povratnici povratnik Zvornik
0 18.09.2021 13:21
Liplje Federalni radio Radio Federacije BiH
0 15.09.2021 19:53
nastava Liplje bosanski jezik
0 15.09.2021 16:43
Damir Mašić djeca povratnici RS
0 10.09.2021 12:40
Vukosavlje Modriča povratnici
0 03.09.2021 12:26