videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Porastao broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici na području SBK-a

Pandemija koronavirusa, pored fizičkog, utjecala i na mentalno zdravlje građana, što za posljedicu najčešće ima narušene porodične odnose. To pokazuje i broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici na području Srednjobosanskog kantona u protekloj godini, koji je, kao i broj razvoda brakova, u porastu.

Iskustava su ovo socijalnih radnika iz nadležnog centra u Novom Travniku, iz kojeg tvrde da je u protekloj godini došlo do eskalacije u slučajevima razvoda brakova, povezanih s nasiljem u porodici. I taj je broj, strahuju, mnogo veći od zvaničnih podataka koji u Federaciji prelaze 11 posto, s obzirom na to da, najčešće, zbog „razlike u pogledima na život“, stoji neprijavljeno nasilje.

„Pozadina tih poremećenih odnosa u porodici, među bračnim partnerima, upravo je eskalirala nakon ove pandemije, odnosno situacije u kojoj smo živjeli u protekle skoro 3 godine, a to je ta zatvorenost, izolacija. Ljudi su počeli da osjećaju određene psihičke pritiske“, objašnjava Neda Kapetan, referentica za dječiju, porodičnu i socijalnu zaštitu Centra za socijalni rad Novi Travnik.

Strah od moguće zaraze nadilaze oni od nesigurnosti i neimaštine, potvrđuju nam i građani, kojima je pandemija, kažu, uveliko promijenila živote.

Stanje svijesti, čije ćemo posljedice tek zbrajati, pokazuju i zvanični podaci. Naime, u toku prošle godine na području Srednjobosanskog kantona evidentirano je 98 krivičnih djela nasilja u porodici, što je povećanje za više od 30 posto u odnosu na prethodne godine.

„Za izvršenje navedenih krivičnih djela u 2021. godini prijavljeno je ukupno 100 osoba, od kojih je 41 povratnik u izvršenju ovih krivičnih djela“, navodi Hasan Hodžić, glasnogovornik policijskog komesara MUP-a SBK-a.

Gotovo polovina od ukupnog broja povratnika u činjenju ovih krivičnih djela pokazatelj je da društvo ne radi dovoljno na resocijalizaciji počinilaca, tvrde nadležni. A uz to, za zaštitu je neophodna prevencija.

„Najbolja zaštita žrtvi se pruža kroz ovu inicijalnu zaštitu, a to su izricanje zaštitnih mjera, gdje se automatski zaštitnik udaljava, a žrtvi se pruža neka određena sigurnost, jer i svaka žrtva nije odmah za sigurnu kuću“, dodaje Kapetan.

Stoga je potrebna veća podrška društva, koje bi trebalo više prepoznati potrebu za očuvanjem, kako fizičkog tako i mentalnog zdravlja u doba pandemije.

federalna.ba

nasilje u porodici razvod koronavirus SBK
žrtve pandemija koronavirus Kina virus Covid19
0 22.05.2022 08:43
Srbija žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus
0 21.05.2022 17:26
pandemija koronavirus Covid19 Crna Gora virus
0 21.05.2022 16:34
Joe Biden Pjongjang vakcine koronavirus
0 21.05.2022 11:27
Njemačka koronavirus Karl Lauterbach
0 19.05.2022 17:58