videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Porasli troškovi života, studenti skoro da neće osjetiti povećanje stipendija

Vlada ZDK-a usvojila je Program utroška sredstava za stipendiranje studenata sa područja ZDK-a – u budžetu je predviđen milion maraka. Taj iznos je nešto veći u odnosu na prošlu godinu. S obzirom na to da su porasli troškovi života, to povećanje studenti skoro da neće osjetiti.

Prošle godine za sve studente iz ZDK-a isplaćena je jednokratna stipendija koja je iznosila 750 maraka. S obzirom na to da je iza nas vrijeme pandemije, prethodnih godina stipendije su značile mnogo i taj iznos bio je dovoljan.

“Tokom pandemije mnogi studenti su se morali ispisati zato što su im roditelji dobili otkaz, nije bilo dovoljno novca za finansiranje studiranja. Da ne bi došlo opet da sličnih situacija - ako ništa, student je osiguran da može nastaviti svoje studije”, kaže Zerina Hinović, studentica treće godine Engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zenici.

Ove godine sredstva za stipendiranje studenata bit će neznatno uvećana, a za tu namjenu Vlada ZDK-a izdvojila je milion maraka.

“S obzirom, nažalost, na sve manji broj studenata, mi očekujemo da ćemo moći povećati te stipendije u nominalnom iznosu, ali zaista sada ja nisam u mogućnosti da govorimo o tome dok ne dobijem sve pristigle aplikacija iz svih općina koje će realizovati ovaj program utroška”, kazala je ministrica za obrazovanje, nauku kulturu i sport Draženka Subašić (SDP).

Studenti, iako pozdravljaju povećanje, nisu u potpunosti zadovoljni, jer je ova stipendija znatno manja od nekih drugih koje studentima nude fondacije ili privredni subjekti.

“Na mladima ostaje da grade državu, da grade zajednicu, a jedini način da gradite zdravu zajednicu jeste kroz obrazovanje. Smatramo da treba da se sistematski pristupi stipendiranju studenata i da se pronađe rješenje koji će biti znatno bolje nego što je to sada”, istakao je Faris Preljević, predsjednik Unije studenata UNZE.

Nakon održanih sastanaka sa predstavnicima kantonalne i lokalnih vlasti, iznijeli su i svoje prijedloge, koji se odnose na povećanje standarda studentskog života. S obzirom na to da su troškovi osnovnih životnih namirnica znatno porasli, povećane su i cijene hrane u restoranima u kojima se studenti iz studentskog centra hrane, dok su vrijednosti studentskog bona ostale iste. To praktično znači, umjesto dosadašnja dva obroka, student, bar dok se situacija ne promijeni, mogu jesti samo jednom dnevno.

federalna.ba

UNZE stipendije Vlada ZDK ZDK