Popunjen Dom naroda FBiH
(Izvor: Arhiva)

Popunjen Dom naroda FBiH

Centralna izborna komisija BiH usvojila je danas na sjednici u Sarajevu izvještaj o dodjeli četiri nedostajuća mandata iz reda srpskog i iz reda ostalih za popunu Doma naroda Federacije BiH.

Ovim su mandate dobili Kristina Petrović iz reda srpskog naroda, te Belma Kapo, Halil Selimbašić i Almir Babajić iz reda ostalih.

CIK je usvojio i prijedlog uputstva o dopunama i izmjenama uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH, čime je regulisan postupak biranja predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Osim toga, usvojena je i informacija o pregledanim godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka za 2021. godinu, te predložena revizija na terenu šest političkih stranaka. Revizija će biti izvršena u Ujedinjenoj Srpskoj, Nezavisnom bloku, Demokratskom savezu, Hrvatskoj republikanskoj stranci, Hrvatskom nacionalnom pomaku i u stranci Napredna Srpska - NS.

Na sjednici je navedeno da je od 181 stranke, finansijske izvještaje podnijelo 139 političkih stranaka, dok je za 13 stranaka utvrđeno da ne obavljaju svoju djelatnost, te će CIK uputiti prijedlog za njihovo brisanje. Usvojena je i informacija o podnesenim postizbornim finansijskim izvještajima političkih stranaka, nezavisnih kandidata i finansiranju izborne kampanje za opšte izbore 2022. godine.

Na sjednici je navedeno da je od 90 stranaka koje su učestvovale na izborima, njih 83 predalo kompletan finansijski izvještaj, dvije stranke djelimičan, dok sedam stranaka nije podnijelo finansijski izvještaj.

Član CIK-a Željko Bakalar rekao je da su neke stranke u izvještaju prikazale nula KM troškova izborne kampanje, iako su one sada parlamentarne, te pozvao analitičare da se pozabave ovim izvještajem.

federalna.ba/Srna

Dom naroda FBiH Centralna izborna komisija BiH
CIK BiH Centralna izborna komisija BiH izmjene Izbornog zakona
0 27.03.2024 12:57
Dom naroda FBiH Dom naroda Parlamenta FBiH Dom naroda
0 25.03.2024 18:16
Dom naroda Dom naroda FBiH Dom naroda Parlamenta FBiH
0 25.03.2024 17:02
Dom naroda Dom naroda FBiH Dom naroda Parlamenta FBiH Parlament FBiH
0 24.03.2024 13:30
Dom naroda Dom naroda FBiH budžet proračun
0 25.01.2024 18:31