Obilna kiša izazvala probleme u Konjicu, Gacku i Visokom

U nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini zbog jake kiše došlo je do izlijevanja rijeka i oborinski voda, a najteža situacija je u Konjicu, Gacku i Visokom. U Konjicu je nekoliko saobraćajnica poplavljeno, zbog začepljenja odvoda i na njima je zaustavljen saobraćaj.

Zbog izlijevanja rijeke Zalomke potpno je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Nevesinje-Gacko u mjestima Rilja i Fojnica, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske. Obilne padavine su na području Viskog dovele do porasta vodostaja rijeka Bosne i Fojnice.

Rijeka Fojnica se na nekim mjestima izlila, posebno u samom gradu u blizini Kožarskog mosta i na šetalištu, dok je vodostaj reke Bosne izrazito visok. Za sada ove dvije rijeke nisu izazvale materijalnu štetu.

Smanjenje intenziteta padavina tokom protekle noći u većem dijelu Bosne i Hercegovine dovelo je do stagnacije većine vodostaja rijeka, a u porastu su rijeke Bosna, na području Sarajevskog polja, i rijeke Neretva i Trebižat, na jugu zemlje.

Prema posljednjem izvještaju Agencije za vodno područje rijeke Save, vodotoci na području rijeke Save, na slivu rijeke Une i rijeke Vrbas, su u stagnaciji, potvrđeno je za Anadoliju iz Federalne uprave civilne zaštite.

Na slivu rijeke Bosne svi vodotoci su u stagnaciji osim na području Sarajevskog polja, gdje je na hidrološkoj stanici Reljevo zabilježen porast vodostaja.

"Jutros su obavljeni razgovori s ljudima na terenu i dežurnim operaterom. Rijeka Neretva i Trebižat su u porastu. U općini Konjic je došlo do začepljenja šahtova zbog obilnih kišnih padavina što je dovodilo do prekida odvijanja saobraćaja na regionalnom putu Glavatičevo - Konjic, koji je u jednom dijelu poplavljen. Na terenu se vrši čišćenje mulja, ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata, uklanjanje svega što je voda nanijela. Nema povrijeđenih lica, niti veće materijalne štete", istakli su iz Federalne uprave civilne zaštite.

Na području Kantona Sarajevo u toku noći bilo je pojedinačnih prijava poplavljenih objekata, uglavnom podrumskih prostorija u kućama koje se nalaze u blizini rijeka, na raznim lokalitetima.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme s kišom, a jače padavine očekuju se na području Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Zamućena voda u Širokom Brijegu i Ljubuškom

Obilne kišne padavine dovele su do zamućenja vode u Širokom Brijegu i Ljubuškom.

Iz Javnog poduzeća Vodovod i kanalizacija Široki Brijeg preporučili su stanovnicima tog grada da zbog zamućenja vode do kojeg je došlo protekle noći, prokuhavaju vodu iz vodovoda ili da koriste flaširanu vodu.

Do pojave mutnoće došlo je i na vrelu rijeke Vrioštice, a time i na vodozahvatu vodovoda Ljubuški.

Pregledom je utvrđeno da mutnoća prelazi granicu dozvoljenu pravilnikom, odnosno da prelazi vrijednosti dozvoljene za vodu za piće.

Laboratorijske kontrole se vrše redovito i javnost će biti blagovremeno obaviještena o ispravnosti i mogućnosti korištenja vode za piće, obavijestili su građane iz Javnog poduzeća „Parkovi” Ljubuški.

Medić: Bosna se izlila u Butilama i Ilijašu, ne ugrožava stambene objekte

Pomoćnik direktora Uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Mirsad Medić ocijenio je da je situacija u vezi vodostaja rijeka bolja u odnosu na sinoć. Tvrdi da se rijeka Bosna izlila na dva mjesta, u Butilama i Ilijašu i da ne predstavlja problem za stambene i poljoprivredne objekte.

Također kaže da su imali problem u Pazariću, gdje su se izlili potoci Zujevina i Kradenik, koji su načinili štetu na stambenim i pomoćnim objektima.

Medić je dodao da se izlio i Rakovički Potok koji je napravio štetu na poljoprivrednom dobru, ali da se u ulici Kovačeva izlila i kanalizacija.  

Istakao je da nivo vode na brani Bogatići u općini Trnovo iznosi 240 centimetara, te da su tokom noći postavljali klapne.  

Medić kaže da je Federalni hidrometeorološki zavod saopćio da će i dalje biti padavina te je poručio da su sve službe civilne zaštite na terenu.

Apelovao je na sve građane i općinske službe civilne zaštite da poduzmu mjere iz nadležnosti kada je u pitanju Zakon o spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Na području Konjica poplavljeno nekoliko podrumskih prostorija

Obilna kiša koja pada treći dan za redom izazvala je tokom protekle noći dosta problema na području Konjica, ali situacija za sada nije alarmantna, kazali su za Fenu iz Službe civilne zaštite Grada Konjica.

„Poplivalo” je nekoliko podrumskih prostorija, začepljeno je nekoliko šahtova i zabilježeno je nekoliko odrona te izlijevanje vode na regionalnim cestama Konjic – Glavatičevo i Konjic – Spiljani zbog čega je promet na tim dionicama jedno vrijeme bio obustavljen. Neretva raste, ali ne radi se o alarmantnom porastu vodostaja, naveli su iz Civilne zaštite.

Trenutno kiša pada nešto slabijim intenzitetom. Za večeras su najavljene nove obilnije padaline, a iz Civilne zaštite kažu kako su sve ekipe pripravne.

Glasnogovornik Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović kazao je za Fenu kako na drugim područjima HNK tijekom proteka 24 sata nisu zabilježeni ozbiljniji problemi.

Aličić: Izlijevanje rijeka zabilježeno i u ZDK

Naglo topljenje snijega i kišne padavine dovele su do izlijevanja rijeka na području Olova i Visokog, ali nisu pričinjenje materijalne štete - potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

Problem su, dodaje, izazvale povećane kišne padavine i otopljeni snijeg sa područja Sarajevsko-romanijskog sliva.

"Imali smo izlijevanja rijeka Stupčanica i Bioštica u Olovu, koja su dovela i do povećanja vodostaja rijeke Krivaja. Zbog začepljenja jednog kanala za oborinske vode potpoljeno je bilo dvorište Srednje škole “Musa Ćazim Ćatić” u Olovu, ali su ekipe Civilne zaštite i vatrogasci uspjeli na vrijeme ispumpati vodu te nije došlo do ulaska vode u školsku zgradu. Rijeka Fojnica izlila se u parku kod zgrade Gradske uprave Visoko, ali nije ugrozila objekte"- kaže Aličić.

U drugim je mjestima, dodaje, bilo izlijevanja rijeka, ali samo na poljoprivredne površine te nije bilo štete. Rijeka Bosna je, također, u blagom porastu, ali, podvlači Aličić, nije na tolikom nivou da ugrožava stambene objekte. Sve gradske i općinske službe Civilne zaštite i vatrogasci od jučer su, ističe Aličić, u stanju pripravnosti te se prati stanje vodostaja svih rijeka. 

Trenutno je prestala padati kiša pa je za očekivati da vodostaj rijeka neće značajnije rasti.

Kod Gacka poplavljeno nekoliko kuća

Zbog izlijevanja rijeke Zalomke obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Nevesinje-Gacko u mjestu Rilja. Rijeka Đeropa izlila se noćas u Fojnici kod Gacka i voda je ušla u dvije kuće, potvrdio je komandir teritorijalne vatrogasne jedinice Gacko Aleksa Vučković za RTRS.

Vučković je rekao da su dvije porodice evakuisane, navodeći da vodostaj raste.

- Kiša pada jakim intenzitetom, jaki je i olujni vjetar i to nam stvara dodatne probleme - naveo je on. Pripadnici Vatrogasne brigade Gacko su na terenu i čine sve da zaštite stambene objekte, ali i mještane od vode.

U ostalim krajevima kolovoz je pretežno mokar, a upozorava se na učestale odrone na brojnim dionicama, kao i na mjestimično jak vjetar. Savjetuje se opreznija vožnja. 

Sporije zbog radova saobraća se na magistralnim putevima: Jajce-Donji Vakuf (tunel Skela), Živinice-Stupari (kod mjesta Đurđevik) i Mostar-Stolac, kao i kod skretanja za Orahovicu na području Konjica.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz IC BiHAMK-a. 

federalna.ba

poplave Konjic Gacko Nevesinje
Konjic Boračko jezero
0 18.01.2024 16:40
Konjic Trojka Naša stranka SDP BiH Narod i pravda
0 17.01.2024 21:07
Trojka sastanak Konjic
0 17.01.2024 11:27
DR Kongo poplave stradali
0 11.01.2024 11:12
poplave poplava Engleska
0 05.01.2024 09:36