video: AA

Poplave zahvatile sjeverne dijelove BiH, najkritičnije u Tesliću i Čeliću

Nakon jednomjesečnog kišnog razdoblja jak pljusak koji je danas popodne zadesio veći dio Bosne i Hercegovine uzrokovao je izlijevanje potoka, porast vodostaja rijeka i pojavu podzemnih voda. Najkritičnije je trenutno u Tesliću, gdje Usora još nije napustila korito, ali su jake bujične vode poplavile magistralni put  M-4 Doboj - Banja Luka u mjestu Vrela, a manje rijeke i potoci su uzrokovali plavljenje puteva i nekoliko domaćinstava u Vlajićima, Jasenovoj, Gomjenici, Blatnici i drugim naseljima u gornjem toku rijeke Usore.

Građani Čelića zabrinuti jer kiša i dalje pada

uzlanski kanton pogođen je obilnim padavinama. Sjeverna magistrala u gradu Tuzla je, zbog lošeg odvoda i zastarjelih kanalizacionih cijevi, pod vodom zbog čega se stvara i problem u saobraćaju.

Osim Tuzle, ispred stanovnika Čelića i Brnjika je neizvjesna noć. U Brnjiku je petnaest kuća poplavljeno, a u Čeliću sedam. S obzirom na to da kiša ne prestaje padati, ne zna se kakva će situacija biti do jutra. Potvrdio je ove informacije za Federalnu televiziju Admir Hrustanović, načelnik Čelića.

U Brankovićima poplavljen magistralni put Doboj - Zenica

Poplavljen je magistralni put Doboj - Zenica u Brankovićima kod Žepča, pa je saobraćaj trenutno u zastoju, a pod vodom je i sjeverni ulaz u Maglaj, kao i regionalni put prema Zavidovićima u Starom gradu.

Civilna zaštita je ranije dala obavještenje za hidrološko stanje na području općina u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom te Unsko-sanskom kantonu.

Prognoziran je porast vodostaja usljed novih padavina na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne.​​​​​​​ Navedeno je kako su bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Krivaja, Spreča, Usora, Tinja te Una i Sana u FBiH. U naredna tri dana prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području srednjeg i donjeg dijela sliva rijeke Bosne te na slivu rijeka Une i Sane.

federalna.ba

poplave Teslić Čelić