Ponovo počela plovidba Rajnom u južnoj Njemačkoj
(Izvor: Ilustracija)

Ponovo počela plovidba Rajnom u južnoj Njemačkoj

Rijeka Rajna u južnoj Njemačkoj ponovo je otvorena za teretne brodove u petak nakon što je od vikenda bila zatvorena zbog velike vode, saopštile su navigacijske vlasti.

Pad nivoa vode nakon sušnijeg vremena ove sedmice znači da je plovidba Rajnom ponovo počela oko Maxaua u južnoj Njemačkoj, saopćila je njemačka agencija za plovidbu unutrašnjim plovnim putevima. To znači da sje ponovo moguća plovidba u Švicarsku.

Rijeka je bila zatvorena za teretni transport u Maxauu tokom vikenda nakon što je obilna kiša izazvala velike poplave u južnoj Njemačkoj.

Brodski transport na sjevernim dijelovima rijeke ove sedmice je normalno funkcionirao, uključujući važne tačke Duisburga, Kelna i Duesseldorfa.

Visoki vodostaj znači da plovila nemaju dovoljno prostora za plovidbu ispod mostova.

Centar za upozorenje o visokim vodama u južnoj njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg saopćio je kako je moguće da bi nivoi vode u Maxauu mogli naglo porasti početkom sljedeće sedmice, prijeteći novim zatvaranjima.

Rajna je važan transportni put za robe, među kojima su minerali, ugalj i naftni proizvodi kao što je lož ulje, te žitarice i stočna hrana. Više puta je patila od niskog vodostaja zbog neobično sušnih ljeta posljednjih godina, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Njemačka
Njemačka pomoć Ukrajina
0 17.07.2024 12:58
Njemačka Evropska Unija fiskalna pravila
0 16.07.2024 08:43
Japan Njemačka Fumio Kishida Olaf Scholz
0 13.07.2024 10:50
Julian Nagelsmann Njemačka Španija EURO 2024
0 04.07.2024 21:58