Ponovni zahtjev za smjenu Lidije Bradara
(Izvor: Fena/Arhiv)

Ponovni zahtjev za smjenu Lidije Bradara

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, uz podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata "92-95  16. April" Ahmići, zahtijeva smjenu predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradara, navodeći za razlog da je ponovo obmanjivala javnost, negirala presude MKSJ i domaćih sudova, lažno navodeći da za zločin u selu Trusina "nikad niko nije odgovarao". 

- Ono što nas dodatno zabrinjava je njezin pokušaj da zločin pravda zločinom i njena izjava u povodu obilježavanja zločina u Trusini je istovremeno ponovno negiranje i minimiziranje zločina u Ahmićima. Očekivali smo da će Bradara nakon obilježavanja zločina u Trusini korigovati svoju izjavu ili se izvinuti javnosti zbog iznesene neistine, međutim očito da je namjera Lidije Bradare nastavak negiranja zločina i veličanje presuđenih ratnih zločina - saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Iz Udruženja od visokog predstavnika Christiana Schmidta traže da smijeni predsjednicu FBiH.

- Tražimo da konačno poduzmete mjere i smijenite predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine i na taj način zaštitite žrtve i konačno pređete sa riječi na djela - navedeno je u zahtjevu upućenom visokom predstavniku. 

federalna.ba/Fena

Lidija Bradara Udruženje žrtava i svjedoka genocida OHR
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Udruženje Pokret majke enklava Srebenica i Žepa rezolucija UN-a Srebrenica genocid
0 13.04.2024 19:32
OHR Put ka EU Christian Schmidt
0 27.03.2024 21:16