videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 3)

Bivši suborci pomažu razvojačenim braniteljima: Ivan će dobiti novi krov

Zahvaljujući sredstvima Središnjega ureda za pomoć Hrvatima izvan Republike Hrvatske, lokalnih zajednica, Saveza udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Zeničko-dobojskog kantona, ali i brojnih građana za 21 korisnika osigurana je pomoć u stambenom zbrinjavanju, građevinskim i poljoprivrednim mašinama kao i pomoć za pokretanje vlastitog biznisa.

Većini bivših branitelja ovo je prvi put da su dobili bilo kakvu pomoć. Demobilizirani branitelj iz Usore Ivan Bilić, koji narušenog zdravlja u oronuloj kući živi sa sestrom, na ovaj način je dobio novi krov.

„Prokišnjavalo je sve. Moji saborci i Udruga su se organizovali da se to uradi“, priča Ivan.

„Ovdje nema ni jedne firme. Ovo su sve branitelji koji su s Ivanom proveli čitav rat. Ni jedna dnevnica ovdje neće biti naplaćena“, istakao je Nediljko Matošević, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO Usora.

Svaki projekt pojedinačno je podržan iznosom do tri hiljade maraka. Sredstva su većim dijelom osigurana putem Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

„Oni su najveći finansijeri ovog projekta, a on iznosi 150.000 kuna. Imamo u projektu vlastita sredstva u iznosu od 3.000 KM, a imamo i potpore načelnika ovih općina iz kojih korisnici dolaze“, naglasio je Stanko Knežević, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO ZDK-a.

Knežević i voditelj projekta Marinko Kelavić svakodnevno obilaze socijalno ugrožene branitelje trudeći se da pomoć stigne tamo gdje je najpotrebnija.

U Ivanovom slučaju to se u potpunosti potvrdilo jer, kako kaže, nikada sam ne bi mogao popraviti dotrajali krov.

„Nikad. Kraj s krajem sastavljamo“, kaže Ivan.

Većina bivših branitelja do sada nije dobila nikakvu pomoć. Raduju najave da će sličnih projekata u budućnosti biti još.

federalna.ba

Usora razvojačeni branitelji HVO
Federalna uprava civilne zaštite Odžak Usora
0 01.10.2022 11:42
Vesna Bošnjak paradajz Usora poljoprivreda
0 11.08.2022 19:13
HVO HDZ BIH HNS
0 28.07.2022 20:28
Mostar HVO napad godišnjica
0 09.05.2022 12:30