javljanje Dijale Halilagić (Federacija danas)

POMAK-ov Zikrija Duraković predvodi svoju prvu sjednicu Skupštine USK-a

U Unsko-sanskom kantonu je u toku vanredna sjednica Skupštine USK-a. Na dnevnom redu su tri tačke koje se odnose na razrješenja aktualnog i imenovanje novog rukovodstva Skupštine USK-a, te razrješenje postojeće Vlade i imenovanje nove.

Ukoliko se usvoje sve tačke dnevnog reda, novi premijer će biti Nijaz Hušić iz SDA, a predsjedavajući Skupštine će biti Zikrija Duraković iz POMAK-a. Ta tačka je već izglasana tako da Duraković predvodi svoju prvu sjednicu.

Podsjećamo, SDA je tražila da joj NES ustupi dva dodatna ministarstva, NES to nije htio uraditi. Također, NES je imao problema i u svojim redovima, pa su tako iz ove stranke izašla i dva zastupnika – to je automatski narušilo već dobro uhodanu većinu. Oni se dosad nisu željeli oglašavati – čekali su se odgovori iz centrala.

„S obzirom na to da u tome nismo uspjeli, bili smo prinuđeni reagirati na način da otvorimo razgovore sa strankama opozicije i došli smo do dogovora o uspostavi parlamentarne većine na drugačijim osnovama unutar koje će SDA imati pet mjesta u Vladi USK-a, preuzeti premijera i vjerujem da ćemo u narednom periodu dati boli rezultat“, kazao je Jasmin Musić, zastupnik SDA u Skupštini USK.

SDP-ova zastupnica Fatka Kulenović pojasnila je kako u Vladi predvode tri ministarstva – Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo finansija i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Ne postoji nijedan politički razlog za ovo što se desilo – očito su neki drugi razlozi koji su vođeni ljudi koji donose odluke u SDA“, rekao je Nisvet Jusić, zastupnik SBiH u Skupštini USK-a.

federalna.ba

Skupština USK