Poljski premijer kritikovao Njemačku i Francusku zbog 'imperijalističkog ponašanja' u EU
(Izvor: EPA-EFE/MATEUSZ MAREK)

Poljski premijer kritikovao Njemačku i Francusku zbog 'imperijalističkog ponašanja' u EU

Poljski premijer Mateusz Morawiecki nazvao je Evropsku uniju (EU) imperijalističkom silom, istakavši da Francuska i Njemačka efektivno monopoliziraju donošenje odluka u bloku.

"Politička praksa je pokazala da je glas Njemačke i Francuske iznad svega. Kao rezultat toga, imamo posla s formalnom demokratijom i de facto oligarhijom, gdje vlast drže najjači", napisao je Mateusz Morawiecki u članku za njemački dnevnik "Die Welt" objavljen u srijedu.

Poljski lider je kritikovao Njemačku i njene partnere zbog ignorisanja upozorenja Poljske dok su vodili opreznu politiku prema Rusiji.

"Rat u Ukrajini razotkrio je istinu ne samo o Rusiji, već i o Evropskoj uniji, koja između ostalog nije htjela slušati upozorenja iz Poljske. Poljska nema monopol na istinu, ali što se tiče odnosa s Rusijom, mi smo, otvoreno rečeno, mnogo iskusniji od drugih", naglasio je on.

Mnogi, tvrdi on, "nisu htjeli da vide da država Vladimira Putina i dalje ima imperijalističke aspiracije".

"Sada se moraju suočiti s činjenicom da su demoni 19. i 20. stoljeća - nacionalizam, kolonijalizam, totalitarizam - oživjeli u Rusiji", napisao je.

Poljski premijer pozvao je na "duboku reformu koja opšte dobro i jednakost ponovo stavlja u prvi plan načela Unije".

federalna.ba/AA

Poljska