Poljski poljoprivrednici protestiraju protiv klimatskih politika EU

Poljski poljoprivrednici protestiraju protiv klimatskih politika EU

Nekoliko hiljada farmera, mnogi u žutim prslucima, i drugi demonstranti marširali su u petak poljskom prijestolnicom Varšavom u znak protesta protiv klimatskih propisa EU za koje kažu da ugrožavaju njihov život.

Marš, čiji je slogan "Dolje Green Deal", sazvala je Solidarnost, sindikat poljoprivrednika koji se energično protivi poljoprivrednoj politici EU vezanoj za klimu.

Solidarnost kaže da Evropski zeleni dogovor nameće ograničenja koja ometaju njihov rad i uzrokuju veće troškove.

Na jednom transparentu je pisalo "Neka Brisel jede crve, mi više volimo svinjske kotlete i krompir", što se odnosi na široko rasprostranjeno uvjerenje da će EU zagovarati jedenje insekata i crva, a ne mesa stoke, čije držanje proizvodi velike količine stakleničkih plinova.

Neki demonstranti su se također obrušili na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda za koje su rekli da im smanjuju prihode, dok su drugi općenito osudili politiku sadašnje proevropske koalicione vlade pod premijerom Donaldom Tuskom.

Protesti farmera u cijelom bloku već su doveli do toga da EU odustane ili odgodi niz namjeravanih mjera za zaštitu okoliša, uključujući plan za prepolovljenje smanjenja upotrebe pesticida i obavezu farmera da odvoje više zemlje za prirodu.

Poljoprivreda je veliki emiter gasova staklene bašte koji izazivaju opasno globalno zagrijavanje, kao i uništavač biodiverziteta.

federalna.ba/Fena

Poljska poljoprivrednici protesti