Poljska opozicija odbila pokušaje Morawieckog da formira koalicionu vladu
(Izvor: AA)

Poljska opozicija odbila pokušaje Morawieckog da formira koalicionu vladu

Poljske opozicione stranke odbile su sve pokušaje premijera Mateusza Morawieckog da mu pomognu u formiranju koalicione vlade nakon prošlomjesečnih izbora, saopćili su poslanici u srijedu, uništavajući njegove ionako slabe šanse da ostane na vlasti.

Nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) Morawieckog pobjedila je na izborima 15. oktobra, ali nije dobila većinu. Predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, dao mu je prvu šansu za stvaranje nove vlade.

Morawiecki je pozvao druge stranke da se pridruže PiS-u u formiranju široke "koalicije za poljska pitanja" i obećao je da će provesti svoje predložene politike. Opozicioni poslanici tvrde da su dobili pisma da se pridruže pregovorima o koaliciji, ali apel Morawieckog nije zadobio nikakvu pažnju.

- Iznenađen sam jer sam više puta javno rekao premijeru da je ova farsa nepotrebna, da nepotrebno produžava agoniju ove vlade - izjavio je Marek Sawicki, poslanik iz Poljske seljačke stranke desnog centra (PSL), javila je državna novinska agencija PAP.

PSL se borio na izborima kao dio grupacije pod nazivom Treći put, koja je pristala da formira proevropsku koalicionu vladu s Novom ljevicom i liberalnom Građanskom koalicijom (KO).

Zajednički, te tri stranke mogu imati većinu u donjem domu Sejma, što je pokazano u izboru Szymona Holownia iz Trećeg puta za novog predsjednika Doma.

Krzysztof Gawkowski iz Nove ljevice objavio je fotografiju poziva Morawieckog na platformi društvene mreže X, nekadašnjem Twitteru.

- Želim da vas obavijestim da ne idemo nigdje - napisao je on.

Jedina preostala stranka u parlamentu je stranka krajnje desnice Konfederacija, koja je prije izbora bila istaknuta kao koalicioni partner za PiS. Njen izborni rezultat niži od očekivanog značio je, međutim, da čak ni njegova podrška PiS-u ne bi stvorila većinu.

Ako Morawiecki ne bude u mogućnosti da dobije glasanje o povjerenju, parlament će tada imenovati drugu vladu. Koalicija Treći put koja je spremna da preuzme vlast izabrala je lidera KO Donalda Tuska za svog kandidata za premijera, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Poljska vlast opozicija
Hrvatska Sabor opozicija raspuštanje
0 28.02.2024 11:05
Poljska protesti poljoprivrednici EU pomoć zamrznuta
0 27.02.2024 09:36
Ursula von der Leyen Poljska
0 23.02.2024 14:52
Tirana protesti opozicija
0 21.02.2024 12:02
Poljska Češka poljoprivrednici protest
0 21.02.2024 11:27